Recept na televizní neplatiče: Zpoplatníme i počítač

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
27. 10. 2010 19:00
Nevadí, že nejste připojeni k internetu. Možnost připojit se máte. Tak plaťte.
Němci platí poplatky nejen za televizi a rádio, ale i za notebook či mobil s internetem (ilustrační foto).
Němci platí poplatky nejen za televizi a rádio, ale i za notebook či mobil s internetem (ilustrační foto). | Foto: Ondřej Besperát

Lipsko - Každý, kdo má doma počítač s přístupem na internet, musí v Německu platit rozhlasové a televizní poplatky. Ve středu o tom rozhodl Spolkový správní soud.

Verdikt soudci odůvodnili tím, že se na počítačích dá vysílání televize a rozhlasu sledovat stejně, jako je tomu u "klasických" přijímačů.

Totéž se týká majitelů mobilních telefonů. Alespoň těch, kteří vlastní mobily s internetem. Za jeden přístroj odvedou poplatek 5,76 eura měsíčně.

Argumenty žalující strany

Poplatky za takzvané "nové přijímače" televizního a rozhlasového vysílání se v Německu vybírají už od roku 2007. Lidé však s jejich výběrem nesouhlasí. Mnozí se proto domáhají zrušení povinnosti platit za telefon a počítač u soudu.

Soudci v Lipsku se zabývali celkem třemi žalobami. První podal právník, zbylé dvě dva studenti. Argumentovali, že na svých počítačích veřejnoprávní rozhlas ani televizi nesledují.

Žalobu postavili na tvrzení, že internet na svých noteboocích využívají jen pro rešerše související se studiem či prací.

Platí se i za computer bez internetu

Soud ale argumenty žalující strany neuznal. Podle nich stačí, aby majitelé počítačů a mobilů měli možnost veřejnoprávní vysílání sledovat, byť tuto možnost nevyužívají.

Stejně jako Česká televize, i německé stanice ZDF a ARD se platí z koncesionářských poplatků.
Stejně jako Česká televize, i německé stanice ZDF a ARD se platí z koncesionářských poplatků. | Foto: Jan Langer

Povinnost odvádět rozhlasové a televizní poplatky má podle soudu dokonce i ten, jehož počítač je od internetu odpojen. Je-li technicky možné computer na síť napojit, musí jeho majitel platit.

Verdikt je tak plně v souladu s tím, co už léta tvrdí německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF i organizace GEZ, která poplatky vybírá.

Za počítač nemusí platit jen ten, kdo už posílá peníze za televizi či rádio.

Poplatky i za pokladny?

V Německu se - stejně jako v Česku - vedou o televizní poplatky spory už několik let. O asi nejbizarnějším z nich informovala média letos v březnu. V souvislosti s novým verdiktem lipských soudců ho připomíná deník Spiegel online.

Řetězec restaurací Maredo, kam Němci chodí hlavně na šťavnaté steaky, se proti nařízení o poplatcích za "nové přístroje" ohradil s tím, že i jeho pokladny, u nichž zákazníci platí za jídlo, obsahují komponenty, které teoreticky umožňují příjem veřejnoprávního vysílání.

Vedení řetězce ale organizaci GEZ následně okamžitě ujistilo: Číšníkům jsme výslovně zakázali, aby místo obsluhy hladových hostů sledovali televizi.

 

Právě se děje

Další zprávy