Socha Masaryka je zločin, zlobí se slovenští radikálové

Martin Novák Martin Novák
28. 10. 2010 7:47
V centru Bratislavy ve čtvrtek odhalí sochu bývalého československého prezidenta

* TGM bude mít sochu v centru Bratislavy * Podle Matice Slovenské se mělo najít jiné místo * Extremisté chtějí proti soše protestovat

Bratislava - První československý prezident T. G. Masaryk bude mít v Bratislavě svojí sochu. Ve čtvrtek bude slavnostně odhalena před budovou Slovenského národního muzea na Vajanského nábřeží.

O usazení více než dva metry vysokého díla, jejímž autorem je moravský sochař Jaroslav Matějíček, rozhodlo městské zastupitelstvo bratislavské části Staré Mesto.

Podle radnice přijde socha přibližně na 140 tisíc eur (skoro 3,5 milionu korun), část nákladů má pokrýt veřejná sbírka.

Akce se nezúčastní prezidenti, ani premiéři obou zemí, zato ji provázejí pochybnosti a výzvy k protestům.

Matica Slovenská zastává názor, že Masarykova socha před budovu muzea nepatří.

Foto: Aktuálně.cz

"Matica si váží vzniku Československa s tím, že hlavním protagonistou tohoto kroku na Slovensku byl Milan Rastislav Štefánik. Proti soše Masaryka v Bratislavě jako takové nic nemáme, ale podle našeho názoru nepatří na toto místo. Před budovu Slovenského národního muzea spíše patří socha zakladatele slovenského muzejnictví z 19. století Andreje Kmeťe," řekl Aktuálně.cz člen výboru Matice Slovenské Stanislav Bajaník.

Radikální slovenští nacionalisté burcují na Facebooku všechny, kterým se socha TGM ve slovenské metropoli nelíbí, aby ve čtvrtek přišli na demonstraci.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Iniciátorem protestu je Ludová strana Naše Slovensko. V jejím čele stojí bývalý šéf soudem zakázané Národní pospolitosti Marián Kotleba. Středoškolský učitel, známý protiromskými a antisemitskými výroky.

Podle Ludové strany Masaryk popíral existenci slovenského národa a považoval ho za maďarskou propagandu.

"Postavit v centru slovenského hlavního města sochu člověku, který celý svůj život bojoval proti právům našeho národa, se nedá nazvat jinak než vlastizradou nebo zločinem. Páchání takového svinstva nemůžeme v tichosti přihlížet," uvádí se na internetové stránce Ludové strany.

Na Facebooku extrémně nacionalistická strana napadá současnou slovenskou vládu za to, že jí vadí socha Svatopluka na Bratislavském hradě, zatímco Masarykova socha jí nevadí.

Ludová strana Naše Slovensko má velmi malou podporu. V letošních parlamentních volbách obdržela 33 724 hlasů, tedy 1,33 procenta všech odevzdaných volebních lístků.

 

Právě se děje

Další zprávy