Vyšel nový korupční žebříček, Česko je na tom zase hůř

Monika Horáková
26. 10. 2010 10:35
Česká republika klesla z 52. na 53. místo
Obálka pro pražský magistrát
Obálka pro pražský magistrát | Foto: Michal Štůsek

Praha - V žebříčku, který řadí jednotlivé země světa podle míry korupce, klesla Česká republika mezi 178 hodnocenými z 52. na 53. místo. Ke zhoršení situace došlo podle žebříčku také v Itálii, Spojených státech nebo Řecku. Pořadí zemí každoročně připravuje organizace Transparency International.

Mezi nejméně zkorumpované patří jako tradičně Dánsko, Nový Zéland a Singapur.

Česká republika zaznamenala propad již loni. Propadla se ze 45. na 52. místo. Letos zhoršení nebylo tak výrazné.

"Na vládní úrovni se za poslední rok a půl nepřijalo žádné protikorupční opatření, vedla se permanentní volební kampaň. Politici o protikorupčních opatřeních zatím jen mluví, je nejvyšší čas je začít realizovat," řekl ředitel Transparency International v ČR David Ondráčka.

Žebříček se sestavuje na základě indexu vnímání korupce (Corruption Perception Index, CPI). Jde o složený index, vycházející z výsledků průzkumů, které se vztahují ke korupci, odrážejí názory odborníků a představitelů podnikatelské sféry a zajišťují je různé nezávislé a renomované instituce. CPI odráží názory lidí z celého světa, včetně odborníků působících přímo v hodnocených zemích.

Jak upozorňuje Transparency International, zařazení do žebříčku je závislé na tom, zda jsou v dané zemi k dispozici minimálně tři spolehlivé zdroje údajů týkajících se korupce. To, že se některá země v žebříčku nenachází, neznamená, že je vnímána jako nezkorumpovaná. Pro nedostatek zdrojů ji však není možné hodnotit.

Z tohoto důvodu se do letošního žebříčku nezařadili Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Surinam.

"V České republice měli hodnotitelé vyšší počet zdrojů informací - téměř deset. Těmito zdroji jsou instituce, které se zaměřují na korupci ve veřejném sektoru a provádějí hodnocení na základě expertních šetření," řekl David Ondráčka. 

Do první desítky se dostaly Dánsko, Nový Zéland, Singapur, Finsko, Švédsko, Kanada, Nizozemí, Austrálie, Švýcarsko a Norsko. Českou republiku předstihly i země jako Uruguay, Spojené arabské emiráty, Botswana, Bhútán či Saudská Arábie.

 

Právě se děje

Další zprávy