Zázrak se povedl. Nejdelší tunel světa je proražen

Martin Novák Martin Novák
15. 10. 2010 14:06
Švýcarsko slaví. Dokončilo po 14 letech ražbu 57 kilometrů dlouhého alpského tunelu.
Foto: Reuters

Curych - Zázrak techniky a triumf lidské vůle i šikovnosti. Projekt, srovnatelný s Panamským průplavem.

Takovými a mnoha jinými superlativy popisují Švýcaři stavbu Gotthardtského železničního tunelu, který byl dnes krátce po druhé hodině definitivně proražen.

Razicí souprava odstranila několik posledních metrů horniny a nejen obrazně, ale i doslova se objevilo světlo na konci tunelu. Po čtrnácti letech náročné práce jr tunel proražen.

Není to ledasjaké dílo. Je nejdelší dopravní tunel na světě. Měří 57 kilometrů. Má dva tubusy o šířce necelých deseti metrů, kterými budou od roku 2017 proudit osobní a nákladní vlaky.

Gotthardský tunel uleví přetíženým švýcarským silnicím, mělo by výrazně ubýt nákladních automobilů. Cestu vlakem z Curychu do Milána tunel zkrátí o hodinu na dvě a půl hodiny.

"Nemůžeme se dočkat posledních okamžiků. Každý, kdo na tomto projektu dělal, cítí velkou hrdost. Na to, že byl součástí něčeho, co je světovým rekordem a unikátem," uvedla Rahel Probstová, mluvčí firmy AlpTransit, která stavbu realizovala.

Na technicky velmi náročném projektu, jehož náklady vystoupají skoro na 10 miliard švýcarských franků (přibližně 180 miliard korun), pracovalo 2600 dělníků.

Používali osm velkých razicích souprav. O jednu přišli, když skončila beznadějně uvězněná a poničená v sutinách poté, co se propadl strop. Na některých místech museli raziči použít výbušniny.

Foto: Reuters

Nebyla to bezpečná práce, o čemž svědčí fakt, že během stavby osm pracovníků přišlo o život.

Autoři projektu zase bojovali s tvrzením skeptiků, že stavba vyjde nakonec mnohem dráž a dost možná se ukáže jako neproveditelná.

Nejdelší železniční tunel byl dosud k vidění v Japonsku. Spojuje ostrovy Honšú a Hokkaidó a měří necelých 54 kilometrů. Nejdelší silniční tunel  - o délce 24, 5 kilometrů - je v Norsku.


 

 

Právě se děje

Další zprávy