Násilí v Srbsku: zraněno sto lidí, z toho 90 policistů

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
10. 10. 2010 20:02
Krvavé potyčky vyprovokoval pochod za práva homosexuálů, radikálové se postavili proti
Jeden ze zraněných leží na ulici, kterou se právě přehnala jedna z potyček proti pochodu homosexuálů v centru Bělehradu. Mezi stovkou poraněných však drtivě převažovali policisté - v ošetření jich skončilo na 90.
Jeden ze zraněných leží na ulici, kterou se právě přehnala jedna z potyček proti pochodu homosexuálů v centru Bělehradu. Mezi stovkou poraněných však drtivě převažovali policisté - v ošetření jich skončilo na 90. | Foto: Zahraničí

Bělehrad - Při střetech srbské policie s radikálními demonstranty proti pochodu homosexuálů byla v neděli v Bělehradě zraněna více než stovka lidí, většinou policisté.

Zhruba sto protestujících pak policie zatkla. Podle agentury Reuters muselo být ošetřeno na 90 strážců zákona, přičemž dva z nich jsou prý zraněni vážně. Podle agentury AP bylo také zraněno 17 civilistů.

Odpověď bude tvrdá

Stovky protestujících skandovaly "smrt homosexuálům" a házely na strážce pořádku kamení, cihly a skleněné lahve. Dav poškodil několik aut, výloh obchodů a zapálil nejméně jedno policejní auto. Několik zápalných láhví hodili výtržníci na ústředí prozápadní Demokratické strany a zapálili tím garáž budovy.

Podle agentur byli nejméně dva srbští policisté zraněni velmi vážně, v nemocnici skončila řada dalších.
Podle agentur byli nejméně dva srbští policisté zraněni velmi vážně, v nemocnici skončila řada dalších. | Foto: Zahraničí

Přestože přivolaná protipožární jednotka oheň brzy uhasila, podle místopředsedy strany a ministra obrany Dragana Šutanovace vyhořela část archivu, sklad a telefonní ústředna. Na budovu se podle něj i střílelo. Šlo prý o útok na "evropskou cestu Srbska" a na demokratické hodnoty.

"Je to smutný den pro Srbsko. Je tohle Bělehrad nebo divoký západ?" poznamenal. "Je nejvyšší čas, abychom se vypořádali demokratickým způsobem pomocí soudů s těm, kteří se nazývají členy vlasteneckých organizací," dodal ministr.

"Tyhle výtržnosti samozřejmě nemají nic společného s průvodem gayů nebo jakýmikoliv morálními hodnotami," prohlásila mluvčí Demokratické strany. "Jde o gangy výtržníků, které musí být tvrdě potrestány," řekla na adresu protestujících. Mezi těmi byly podle agentury AP zejména skupiny mladých fotbalových fanoušků, do kterých pronikli i neonacisté a členové dalších extremistických skupin.

Žena se na ulici v Bělehradu snaží ošetřit jednoho ze zraněných po potyčkách odpůrců homosexuálů s policejními těžkooděnci.
Žena se na ulici v Bělehradu snaží ošetřit jednoho ze zraněných po potyčkách odpůrců homosexuálů s policejními těžkooděnci. | Foto: Zahraničí

Zástupce ministerstva spravedlnosti Slobodan Homen prohlásil, že odpověď státu bude tvrdá. Centrum města podle něj pokrývá hodně bezpečnostních kamer, takže hodně výtržníků bylo identifikováno. Odsouzení mohou být potrestáni až osmi lety vězení.

Policisté, kterých bylo do akce nasazeno asi 5000, na rozehnání výtržníků použili slzný plyn a obrněná vozidla. Demonstranti se v centru Bělehradu scházeli již hodiny před začátkem akce a někteří z nich zůstali i po skončení patnáctiminutového průvodu. Ultranacionalistické skupiny dříve prohlásily, že budou fotit účastníky pochodu a jejich snímky zveřejní na internetu.

Dvě třetiny Srbů proti homosexualitě

Samotný pochod homosexuálů, kterého se zúčastnilo asi 1000 až 1500 lidí, se obešel bez násilností. K přítomným, shromážděným v parku v uzavřeném centru Bělehradu, promluvil Vincent Degert ze zastoupení Evropské unie v Srbsku. "Jsme tu, abychom oslavili tento velmi důležitý den ... abychom oslavili hodnoty tolerance, svobody vyjadřování a shromažďování," řekl davu, který mával duhovými vlajkami.

Americké Rádio Svobodná Evropa informovalo o napadení reportéra Jamese Kirchicka, který dostal úder do hlavy, když fotografoval skupinu protestujících. Pode rádia byl v ranních hodinách zraněn také jeden z organizátorů pochodu Slobodan Stojanović, kterého neznámí útočníci zbili. Stojanović byl převezen do nemocnice a je mimo nebezpečí života.

Fotogalerie: Další snímky z krvavé řeže v ulicích Bělěhradu

Demonstrace proti průvodu homosexuálů se v Bělehradě uskutečnila už v sobotu. Zúčastnilo se jí asi 8000 protestujících, kteří vykřikovali hesla na ochranu rodinných hodnot a požadovali zrušení nedělního průvodu.

Pro tradičně konzervativní balkánskou společnost je složité smířit se s otevřenou homosexualitou, píše Reuters. Podle průzkumů veřejného mínění asi 60 procent Srbů homosexualitu odmítá a jedna třetina tvrdí, že je připravena použít násilí, aby přerušila veřejné akce homosexuálů.

Při posledním průvodu gayů v Bělehradě v roce 2001 utrpěly zranění desítky aktivistů a policistů, když je napadli nacionalisté, neonacisté a fotbaloví výtržníci. Loňský pochod byl na poslední chvíli zrušen kvůli obavám, že policie nebude schopna demonstranty ochránit.

Řada pozorovatelů i proto dnešní průvod hodnotí jako zkoušku srbské připravenosti stát se moderní, otevřenou společností.


 

Právě se děje

Další zprávy