Maďarský Černobyl: Jedovatý kal už pronikl do Dunaje

Zahraničí Zahraničí
8. 10. 2010 14:45
Vesnice, zaplavené toxickou tekutinou s těžkými kovy, zřejmě nebudou obnoveny
Foto: Reuters

Budapešť - Rudý kal obsahující těžké kovy, který unikl v pondělí z hliníkárny v maďarském městě Ajka, se přece jen dostal do řeky Rába, dunajského ramene Mošoňský Dunaj a pak i do samotného Dunaje.

V řece Marcal, která byla kalem zasažena nejvíce, uhynulo mnoho ryb. Jedovaté látky nicméně podle vodohospodářů způsobí menší katastrofu, než se původně čekalo.

Celkem se po protržení hráze s odpadem vylilo do několika vesnic a okolí na 700 tisíc kubíků kalu. Tedy podobné množství, jako byl objem ropy, která unikla do moře po dubnové ropné havárii v Mexickém zálivu, uvedla agentura AP.

Některé domy v nejpostiženějších vesnicích Kolontár a Devécsér zalila tekutina červené barvy až do výšky dvou metrů.

Obec Kolontár je vzdálená od Dunaje asi sedmdesát kilometrů.

Foto: Reuters

Jed se tak může dále rozšířit do Chorvatska, Srbska, Rumunska a Bulharska. U chorvatské vesnice Batina za maďarskou hranicí už experti začali odebírat vzorky vody. Země, jimiž Dunaj protéká, chystají krizové plány.

Od pondělka zahynulo v Maďarsku kvůli ekologické havárii už pět lidí, ale záchranáři zatím marně pátrají po dalších pohřešovaných. Je velmi pravděpodobné, že také přišli o život. Několik desítek lidí je v nemocnici s popáleninani, včetně vojáků a hasičů, kteří pomáhali odstraňovat následky katastrofy.

Vyčištění postižené oblasti o rozloze 40 kilometrů čtverečních údajně potrvá rok, bude třeba odstranit dva centimetry z půdního povrchu.

Premiér Viktor Orbán prohlásil, že zničené vesnice zřejmě nebude možné obnovit a zůstanou vylidněné jako pomník této katastrofy.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy