Za cizoložství padáka dát nejde. Soud trestá církev

Tomáš Fránek
23. 9. 2010 15:05
Evropský soudní dvůr se zastal muže z Německa, který dostal výpověď od katolické církve

Štrasburk - Církev nemůže dát výpověď svému řadovému zaměstnanci jenom proto, že je nevěrný ženě.

Evropský soud pro lidská práva se tak zastal 53 letého muže z německého Essenu, kterého katolické církev zaměstnávala jako varhaníka. Po čtrnácti letech se varhaník Bernhard Schüth rozešel s manželkou a čekal dítě s jinou ženou. A církev ho za to propustila s tím, že takové počínání se neslučuje se základními pracovními předpisy o zaměstnávání v církvi.

Už v roce 1997 sice německý okresní pracovní soud prohlásil výpověď za neplatnou, vyšší instance včetně Ústavního soudu potvrdily, že požadavky církve na manželskou věrnost nejsou v rozporu se základními právy lidí.

Soudy tak potvrdily, že muž nemohl dát pracovat jako varhaník u církve, ztratil veškerou důvěryhodnost.

Smlouva není všechno

Soudci štrasburského soudu ale rozhodli opačně. Podle soudců Bernhard Schüth při podpisu pracovní smlouvy souhlasil s tím, že bude dodržovat loajalitu vůči katolické církvi.

"Podpis na smlouvě by neměl být vykládán jako jednoznačný závazek žít život v abstinenci v případě rozluky nebo rozvodu," uvedli soudci s tím, že muž 14 let církvi věrně sloužil a nijak svým počínáním nezpochybnil postavení katolické církve.

Soud navíc uvedl, že Bernhard Schüth měl po výpovědi jako varhaník ztížené možnosti dalšího uplatnění. "Bylo pro něj obtížné až skoro nemožné najít zaměstnání mimo církev," uvedli soudci.

Německá justice tak podle Evropského soudu pro lidská práva nedokázala bránit práva muže proti církvi v souladu s ústavou. Evropský soud zatím nerozhodl o odškodnění bývalého varhaníka. Německá vláda má nyní tři měsíce, aby případ znovu projednala a navrhla další postup.

Evropský soud přitom dnes vydal i další verdikt týkající se církve a nevěry. V něm ale rozhodl v případě dalšího německého občana Michaela Obsta a Mormonské církve o tom, že nedošlo k porušení práva na rodinný život.

Vrchní mormon nevěrný být nesmí

Obst se oženil v souladu s mormonskými rituály a stal ředitelem komunikace Mormonské církve pro Evropu. Po sedmi letech ve funkci oznámil svým nadřízeným o tom, že má poměr s jinou ženou. Církev mu proto dala výpověď.

Podle soudu oprávněně, nevěra je u mormonů považována za nejhorších ze všech hříchů. A jako jeden z vedoucích představitelů této církve Obst svým počínáním ohrozil její důvěryhodnost.

To nyní potvrdil i Evropský soud pro lidská práva, podle kterého německé soudy rozhodly spor správně.

 

Právě se děje

Další zprávy