Šéfa Vatikánské banky vyšetřují, pral špinavé peníze?

Zahraničí Radim Klekner Zahraničí, Radim Klekner
21. 9. 2010 14:45
Vyšetřovatelé přišli na stopu 180 milionů eur neznámého původu

Vatikán - Není to poprvé, co pěněžní ústav spravující majetek Vatikánu čelí podezření z praní špinavých peněz. Instituto per le Opere di Religione, jak zní oficiální název Vatikánské banky, vzbudil naposledy pozornost vyšetřovatelů letos v červnu.

Ti tehdy v účetnictví banky objevili transakce v hodnotě 180 milionů eur, které neproběhly standardním způsobem. Přesněji, původ peněz nebyl zcela jasný. Agentura Reuters v úterý oznámila, že vyšetřován je nyní sám ředitel banky Ettore Gotti Tedesci. Není ovšem zřejmé, zda oba případy spolu souvisejí.

Vatikánská banka nezveřejňuje údaje o svém účetnictvní a nahlédnout do něj vyšetřovatelům brání všemi možnými způsoby. Podle odhadu deníku Corriere della Sera činí její základní majetek pět miliard eur, přičemž čtvrtina je uložena v akciích nejrůznějších společností a zbytek je kryt státními dluhopisy.

Vatikán získává od věřících okolo sedmdesáti milionů eur ročně, značné příjmy má ale také z pronájmu tisíců budov a divident. Přesto je suma dvanácti miliard eur, na kterou experti odhadují majetek Vatikánu, přinejmenším podezřelá.

"Vyšetřovatelé se domnívají, že nejrůznější právní subjekty sídlící v Itálii využívají banku k nejrůznějším transakcím spojeným s finančními podvody a daňovými úniky," napsal v souvislosti s červnovým vyšetřováním deník La Repubblica.

Podezření z praní špinavých peněz se nad Vatikánskou bankou a jejím šéfem vznáší i nyní. Tedesci je novým výkonným ředitelem ústavu od září loňského roku.

Do podivných transakcí byla banka zapletena již v období let 1971-1989, kdy v jejím čele stál americký aribiskup Paul Marcinkus. Tehdy čelila vyšetřování v souvislosti s pádem finančního institutu Banco Ambrosiano, ve kterém byla hlavním podílníkem.

Mluvčí Vatikánu odmítl sdělit k případu jakékoli podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy