Sedmnáct mrtvých po útoku na trhu v ruském Vladikavkazu

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
9. 9. 2010 13:22
Útoků na jihu Ruska přibývá. Stopa vede většinou do Dagestánu
Zraněná žena před vchodem na tržiště ve Vladikavkazu.
Zraněná žena před vchodem na tržiště ve Vladikavkazu. | Foto: Reuters

Moskva - Velká exploze dnes zničila tržiště ve Vladikavkazu v Severní Osetii na jihu Ruska. Informují o tom agentury Interfax a Itar-Tass.

Podle informací agentury Interfax, která se odvolává na místní policii, si útok vyžádal nejméně sedmnáct mrtvých a přes 130 zraněných. Výbuch způsobily nálože, umístěné v zaparkovaném automobilu. Útočník se odpálil v autě u vjezdu na tržiště, nálož měla sílu 30 až 40 kilogramů trinitrotoluenu.

Policie z místa rychle evakuovala lidi, protože měla podezření, že se nedaleko nachází ještě jeden vůz, napěchovaný výbušninami.

Severní Osetie leží na Kavkazu nedaleko Čečenska a Dagestánu, kde operují teroristické skupiny, které mají na svědomí sérií výbuchů v ruských městech.

V březnu dvě sebevražedné atentátnice usmrtily v moskevském metru 39 lidí. K akci se přihlásilo hnutí Kavkazský emirát. To stojí i za mnoha útoky na jihu Ruska, které často míří na policejní stanice.

útoky na Kavkaze jsou časté. Snímek je ze 4. září z Machačkaly v Dagestánu.
útoky na Kavkaze jsou časté. Snímek je ze 4. září z Machačkaly v Dagestánu. | Foto: Reuters

Kavkazský emirát vyhlásil v roce 2007 Čečenec Doku Umarov jako stát, řídící se islámskými zákony a usilující o vytlačení Ruska z Kavkazu. Chce sjednotit muslimy z celého Kavkazu proti Rusku pod praporem islámu.

Nechce nic menšího, než ukončit více než dvousetletou ruskou nadvládu nad severním Kavkazem. Do svého virtuální státu počítá území Dagestánu, Čečenska, Ingušska, Kabardino-balkarské republiky a Karačajevsko-čerkeské republiky.

Počet jeho stoupenců se odhaduje na stovky, skrývají se v horách a na odlehlých místech. Útočí na policisty, vojáky i místní politiky.

V červenci teroristé napadli a vyřadili z provozu Baksanskou vodní elektrárnu na území Kabardinsko-Balkarské republiky. 

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy