Učitel chce učit v ženských šatech, rodiče jsou proti

Monika Horáková
3. 9. 2010 12:49
Vyučující má podporu u žáků, část z nich chce solidárně přijít v ženských šatech.
Učitelka informatiky nalezla pochopení u žáků, u rodičů již méně
Učitelka informatiky nalezla pochopení u žáků, u rodičů již méně | Foto: Repro Kurier.at

Vídeň - Ředitel vídeňského Vyššího technického učiliště se na začátek školního roku potýká se zcela novou záležitostí. Člen učitelského sboru, který až doposud vystupoval jako muž, bude od září chodit do zaměstnání v ženských šatech.

Studujícím podle deníku Kurier proměna učitele informatiky nevadí - svou novou vyučující chce část z nich solidárně přivítat první školní den v ženských šatech. První školní den připadá ve Vídni na 6. září. Méně pochopení zaznívá ze strany rodičů a ředitele školy.

Sdružení rodičů si stěžovalo také na ministerstvu. Požadovalo, aby měl učitel zákaz učit, dokud ho úřady právně neuznají za ženu a než se vyloučí, že by jako transsexuál mohl mít negativní vliv na studenty. Předseda rodičovského sdružení Dietmar Doubek podle zpravodajky ČTK uvedl, že škola není žádné divadlo.

Postoj ředitele a také předsedy sdružení rodičů již odsoudila studentská organizace AKS. Předsedkyně AKS Iris Schwarzenbacherová označila jejich jednání za "nepochopitelné" a zdůraznila, že škola by měla být místem "pestrosti a odbourávání předsudků".

Rakouské ministerstvo rozhodlo, že učitelka vyučovat smí. Úřad se odvolal na právo na sexuální sebeurčení i na rozhodnutí nejvyšších soudů o transsexualitě. V minulosti se transsexuálové museli nechat rozvést a podstoupit operaci, aby byli uznáni za osobu opačného pohlaví. To dnes již neplatí.

Učitelka informatiky se zájmu médií nebrání. Chce přispět k obeznámení veřejnosti s potížemi, s nimiž se příslušníci a příslušnice okrajových skupin ve společnosti potýkají. V rozhovoru pro deník Kurier představila také svou manželku, s níž vychovala tři děti.

"Nikdy jsem nechtěla být mužem, tento pocit jsem se ale pokoušela zlomit. Například manželstvím. Po 47 letech cítím, že pokud má mít můj život ještě smysl, může to být jedině život ženy," uvedla v rozhovoru. 

 

Právě se děje

Další zprávy