Bůh nestvořil vesmír, provokuje Stephen Hawking

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
2. 9. 2010 16:15
Slavný astrofyzik vydává po dlouhé pauze knihu. Zřejmě bude mít i dost kritiků
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters, /NASA

Londýn - Britský fyzik Stephen Hawking často přichází s originálními a přitažlivými názory. Tentokrát navíc s konfrontačním tvrzením, které mu zřejmě vynese dost odpůrců.

V nové knize The Grand Design, která se objeví v obchodech příští týden, osmašedesátiletý vědec kategoricky tvrdí, že Bůh nestvořil vesmír.

Vyplývá to z prvních úryvků knihy, které se souhlasem autora zveřejnil britský deník The Times.

"Protože existuje gravitace, mohl se vesmír vytvořit sám z ničeho. Spontánní tvorba je důvodem, proč vesmír existuje, proč my existujeme," uvádí slavný britský fyzik, který se proslavil především díle Stručná historie času.

Podle deníku Hawking v knize tvrdí, že nové teorie "v zásadě činí podíl Boha na stvoření vesmíru zbytečným."

"Velký třesk je důsledkem nevyhnutelných fyzikálních procesů," uvádí se prý rovněž v knize, na které se podílel také americký fyzik Leonard Mlodinow.

Hawking na sebe upoutal pozornost letos v dubnu, kdy v pořadu televize Discovery Channel řekl, že mimozemské civilizace téměř jistě existují, ale ze setkání s nimi má obavy. Zapochyboval o tom, zda by lidstvo mělo o kontakty s jinými světy usilovat.

Mimozemšťany si prý představuje jako vesmírné "nomády," kteří vyčerpali všechny nerostné suroviny na své domovské planetě a cestují vesmírem ve snaze "ovládnout a kolonizovat jakékoli planety v jejich dosahu."

Stephen Hawking.
Stephen Hawking. | Foto: Reuters

V minulosti Hawkíng tvrdil, že život v jiných částech vesmíru možná bude na primitivnější úrovni než na Zemi. Prohlásil také, že lidé budou muset osídlit jiné planety, protože jinak vyhynou.

Hawking je v důsledku Lou Gehrigovy nemoci upoután na invalidní vozík a hovoří jen pomocí speciálního přístroje. Podle některých lékařů je téměř zázrak, že Hawking žije s touto závažnou chorobou tak dlouho.

 

Právě se děje

Další zprávy