V Řecku vzplály požáry, letadla mají problémy

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
22. 8. 2010 15:10
Oheň se šíří i na ostrově Kréta. ZAtím nejsou hlášeny žádné oběti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Atény - Rozsáhlé lesní požáry rozdmýchávané silným větrem sužují od sobotního večera Řecko.  

Hasiči v noci bojovali s plameny i na dvou největších řeckých ostrovech Kréta a Euboia, uvedla agentury DPA.

Na východořeckém ostrově Euboia vznikl v sobotu večer z dosud nezjištěných příčin požár, který se podle svědků velice rychle rozšířil z předměstí malého přístavního města Karystos. Plameny pronikly až do zahrad dovolenkových domů.

"Bylo to něco nepředstavitelného. Měli jsme štěstí, že jsme nemuseli oplakávat žádnou oběť," uvedl podle DPA v řeckém rozhlasu starosta města.

V oblasti zasahovalo asi sto hasičů a nasazeno bylo na 30 vozidel, s plameny tu bojovali celou noc. Podle AFP z místa odjelo již několik turistů. Lesní požáry byly hašeny i ve východní části ostrova Kréta.

Hašení požáru nedaleko Atén.
Hašení požáru nedaleko Atén. | Foto: Reuters

V Řecku propukají požáry téměř každý rok v létě, katastrofální škody napáchal oheň například v roce 2007, kdy zemřelo 64 lidí a plameny zasáhly území o rozloze 300 tisíc hektarů.

Kvůli technickému problému letecké kontroly byly navíc dnes na dvě a půl hodiny zastaveny veškeré odlety z řeckých letišť.

"Je to chaotická situace. Přestal fungovat celý komunikační systém," prohlásil podle DPA v době přerušení startů letadel v řeckém rozhlase generální tajemník odboru letových dispečerů Giannis Kormulakis. Problém podle něj spočívá v tom, že poslední modernizace technického vybavení tohoto systému se uskutečnila před 17 lety.

Kontakt s letadly byl udržován pomocí náhradních systémů. Letadla tedy mohla i za nastalé situace na letištích přistávat, nikoli však vzlétat.

Společnost Travel Service zaznamenala u některých charterových letů z Řecka do Prahy i opačným směrem zpoždění v průměru o dvě až dvě a půl hodiny.

 

 

Právě se děje

Další zprávy