40 mrtvých v metru. Rusové zabili muže, co za tím stál

Zahraničí Zahraničí
21. 8. 2010 20:00
Při sebevražedných útocích zahynulo letos v březnu v Moskvě na čtyřicet lidí
Den po útocích v metru.
Den po útocích v metru. | Foto: Reuters

Moskva - Ruské bezpečnostní jednotky zabily v jihoruském Dagestánu muže, jehož úřady označují za organizátora teroristických útoků v moskevském metru. Po šesti letech při něm ve velkém umírali bezbranní civilisté.

Po explozích odpálených sebevraženými atentátnicemi zahynulo letos v březnu na 40 lidí, dalších více než 150 lidí bylo zraněno.

Podle ruských médií byl jejich organizátor Magomedali Vagabov zastřelen při přestřelce s ruskými policisty. Podle dagestánského protiteroristického výboru byli při incidentu zabiti ještě další čtyři islamisté.

Vagabov byl považován za muže číslo dvě mezi kavkazskými povstalci a pravou ruku jejich vůdce Doku Umarova, který se krátce po útocích označil za jejich inspirátora.

Tři vozy, tři ženy

Ruské zdroje tvrdí, že Vagabov byl nejen organizátorem sebevražedných útoků v metru, ale aktivně také verboval mladé lidi pro islámské kavkazské podsvětí a také se podílel na právě výcviku sebevražedných atentátníků.

V Moskvě odpálily nálože tři ženy v době ranní dopravní í špičky. Ve stanici Lubjanka nedaleko centra města se žena odpálila ve druhém voze soupravy ve chvíli, kdy se dveře otevřely po zastavení. Zahynulo 23 lidí.

O čtyři stanice dále na téže trase odpálila nálož na svém těle další žena ve stanici Park Kultury. Ve třetím voze soupravy, znovu ve chvíli, kdy se dveře otevřely po příjezdu k nástupišti. Zemřelo 14 lidí.

Podle některých informací ruských médií byl Vagabov manželem jedné ze sebevražedných atentátnic, které se v moskevské metru vyhodily do povětří.

Nechtěl se vzdát

Podle Národního protiteroristického výboru byl Magomedali Vagabov spolu s dalšími čtyřmi islamisty obklíčen během protiteroristické operace v domě v dagestánské obci Gunib a zastřelen.

"Na výzvu vzdát se bandité odpověděli ozbrojeným odporem a zahájili palbu na pořádkové síly. V domě vypukl požár. V důsledku krátké přestřelky byli všichni členové bandy zneškodněni," uvedl výbor.

Boj si nevyžádal oběti v řadách agentů ruské tajné služby a policistů, ani mezi civilisty.

 

Právě se děje

Další zprávy