Deportovaní Romové jsou doma, ale mohou se vrátit

Zahraničí Zahraničí
20. 8. 2010 14:05
Do Rumunska dorazili z Francie první vyhoštění Romové
Foto: Reuters

Paříž - První necelá stovka Romů, které Francie vyhostila, přiletěla do Rumunska. Francouzská vláda tímto způsobem "posiluje bezpečnost v zemi". Opatření však budí i kritiku.

Romy přivezly ve čtvrtek na letiště v Lyonu dva autobusy v doprovodu policie.

Z Francie má být zpět do vlasti urychleně posláno okolo sedmi stovek rumunských a bulharských Romů. Zadrženi byli při úřední likvidaci padesátky romských tábořišť koncem července.

Podle agenturních zpráv obdržel každý vypovězený dospělý Rom "humanitární pomoc k návratu" ve výši 300 eur (7500 korun), dítě 100 eur (2500 korun). Šestičlenná rodina tak obdržela například 1000 euro a letenky do Bukurešti.

Jak píše server Stern.de, jedna autobusová jízdenka z Bukurešti do Paříže stojí odhadem 60 eur. Protože obyvatelé Rumunska i Bulharska mají doklady Evropské unie, mohou bez překážek do Francie znovu odjet.

Někteří advokáti Romů pochybují o dobrovolnosti repatriace. Ten, kdo s ní totiž nesouhlasí, skončí podle nich v zadržovacím táboře. Z Francie je následně poslán do své země bez uvedeného příspěvku.

Mluvčí organizace Rom Europa navíc označil repatriaci za bezúčelnou. Vypovězení se totiž mohou zase vrátit. "Někteří byli vráceni sedmkrát nebo osmkrát, přičemž pokaždé dostali příspěvek 300 eur," uvedl.

Francouzský postup vyvolal kritiku v obou balkánských zemích a nesouhlasnou reakci Evropské komise i francouzské opozice.

Vláda však tvrdí, že její rozhodnutí odpovídá normám Evropské unie.

"Plně respektujeme pravidla unie a dbáme na to, aby nebyla dotčena svoboda pohybu občanů zemí unie," řekl dnes ministr vnitra Brice Hortefeux.

Balkánští Romové jsou ve Francii letitý problém. Veřejnosti vadí zvlášť jejich žebrání, úřady hovoří o obchodu s lidmi.

Situace se výrazně zhoršila po vstupu Rumunska a Bulharska do Evropské unie v roce 2007. Francouzská vláda tehdy zavedla přechodná opatření pro ochranu svého pracovního trhu.

Organizace Ligue des Droits de l'Homme je přesvědčena, že zákaz práce na francouzském území odsoudil imigranty k tomu, aby se ihned po příchodu začali uchylovat do slumů a nelegálních tábořišť.

Nynější kroky úřadů souvisejí s nedávnými incidenty ve městě Saint-Aignan, kde skupina Romů napadla policejní stanici.

 

Právě se děje

Další zprávy