Zadlužené Řecko bojuje s daňovými úniky.Jdou do miliard

Radim Klekner Radim Klekner
12. 8. 2010 19:28
Řecký dluh činí 300 miliard eur. To je celková suma daňových úniků od roku 1995.

Atény - Strašák státního zadlužení a la Řecko byl populárním tématem letošní předvolební kampaně v Belgii, Británii, Česku, Maďarsku a Nizozemsku, stejně jako na Slovensku. A navýsost úspěšným.

Řekové si zcela nepochybně žili nad poměry. Zatímco si ale obyčejný státní zaměstnanec žil nad poměry díky tomu, že pobíral třináctý a čtrnáctý plat, který ve většině případů činil okolo tisícovky eur, nejvyšší příjmové skupiny si žily nad poměry díky tomu, že neplatily daně z desetitisícových a statisícových výdělků.

Podle deníku The Wall Street Journal představuje šedá ekonomika, pro kterou žádné daně neplatí, v Řecku pětadvacet procent hrubého domácího produktu. Celková suma daňových úniků pak činí přibližně dvacet miliard eur ročně.

Tažení proti neplatičům

To je jen o čtyři miliardy méně než je hodnota úsporného balíčku, který počátkem května schválil kabinet socialistického premiéra Jorgose Papandrea. Byla to hlavní podmínka toho, aby jeho země dostala od Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky půjčku ve výši 120 miliard eur.

Aby Řecko nemělo problémy s jejím splácením, vyhlásil předseda vlády ve stejný měsíc boj neplatičům daní.

"Příjmy ve výši sto tisíc eur a více přiznává ani ne pět tisíc Řeků," zdůraznil Papandreu. "Tahle praxe musí skončit."

V rámci eurozóny má jeho země nejnižší daňové příjmy ve vztahu k HDP - 20,4 procenta.

První úspěchy v rámci boje, o němž Papandreu hovoří, hlásí nyní členové speciálního vyšetřovacího útvaru, který se vedle daňových úniků zabývá také korupcí. Ta totiž kráčí v Řecku ruku v ruce s daňovými delikty.

Bonusy za předražené léky

Příslušníci nově zřízeného útvaru pro hospodářskou kriminalitu odhalili tajnou síť, v jejímž rámci platily americké farmaceutické koncerny desítkám lékařů ve státních nemocnicích v Řecku zvláštní bonusy, aby pro pacienty nakupovali předražené léky a drahá zdravotnická zařízení.

Státní pokladna přicházela jen díky tomuto jedinému případu nezdaněných plateb o miliony eur ročně.

Řecko má v eurozóně nejvyšší podíl šedé ekonomiky i nejhorší výběr daní
Řecko má v eurozóně nejvyšší podíl šedé ekonomiky i nejhorší výběr daní | Foto: Aktuálně.cz

"V USA na případu pracovalo padesát osob po dva roky," prozradila agentuře Reuters řecká vyšetřovatelka, která odmítla prozradit své jméno. "V Řecku se nám podařilo kauzu dotáhnout do konce ve dvou během několika měsíců."

Chudá smetánka z Kolonaki

Případ, na němž pracuje, je ale jen špičkou ledovce.

Když finanční úřad v řecké metropoli prověřoval příjmy 150 vybraných lékařů obývajících luxusní aténskou čtvrť Kolonaki, zjistil, že polovina z nich přiznala příjmy ve výši 30 tisíc eur ročně. Celkem 34 lékařů tvrdilo ve svých daňových přiznáních, že vydělávají 10 300 eur, což je suma, která je daní zcela zproštěna.

"Tolik stojí v téhle čtvrti jenom celoroční nájem," tvrdí tajemník ministerstva financí Ilias Plaskovitis.

Když vyšetřovatelé prozkoumali majetková přiznání bohatých Atéňanů, zjistili, že pouze 324 obyvatel metropole vlastní zahradní bazén. Když ale studovali satelitní snímky, objevili jich na aténských předměstích celkem 16 974. 

"V zemi je mnoho lidí, kteří vlastní dům, domek na venkově, dvě auta či malý člun a tvrdí přitom, že vydělávají 12 tisíc eur ročně," dodává Plaskovitis. To jsou přibližně dvě třetiny průměrného platu v zemi. Na ten přitom dvě třetiny Řeků nedosáhne.

Chudí úředníci

Řecké vlády, ať již ty pravicové či levicové, prováděly velkorysou politiku, v jejímž rámci byly vysokým státním úředníkům vypláceny horentní mzdy. 

Když ministerstvo financí prozkoumalo v květnu daňová přiznání sedmdesáti z nich, zjistilo, že v průměru vydělávají 50 tisíc eur ročně. Přiznali však majetek, který v průměru činil 1,2 milionu eur. Museli by na něj pilně pracovat po dvacet let a nemít žádné jiné výdaje.

Ve stejný měsíc úřady odhalily případy 68 špičkově placených lékařů, kteří se v minulosti dopustili daňových úniků. Nemilosrdně proto zveřejnily jejich jména.

Proti úsporným opatřením vlády se v Řecku zvedla mohutná vlna odporu
Proti úsporným opatřením vlády se v Řecku zvedla mohutná vlna odporu | Foto: Reuters

Lékaři ale nebyli sami. Kontroloři zjistili, že placení daní se vyhýbá takřka každý, a to kde to jenom jde. Napomohl tomu i vládní výnos, podle kterého byly některé profese, jako kupříkladu trafikanti, daní zcela zproštěni.

Státní dluh, který mezitím dosáhl astronomických 120 procent HDP a tedy 300 miliard eur, teď zaplatí především řadoví Řekové. Papandreu zvedl v dubnu daně z alkoholu, tabáku a pohonných hmot a v květnu také DPH. A snížil mzdy státních zaměstnanců, kterým redukoval třináctý a čtrnáctý plat tak, že nyní v průměru pobírají o 14 procent nižší mzdu než loni.

Věří, že do konce roku tím deficit rozpočtu srazí z loňských 13,6 na 8,1 procenta. Do tří let by se pak schodek rozpočtu měl díky úsporným opatřením dostat na úroveň maastrichtských kritérií odpovídající třem procentům HDP.

Řecká národní banka jen pro letošek odhaduje, že lepší výběr daní by mohl do státní poklady přinést až devět miliard eur

 

 

Právě se děje

Další zprávy