Ukrajina omezí vývoz obilí. Asi nám zdraží potraviny

Martin Novák Martin Novák
12. 8. 2010 15:05
Požáry a vlna veder na východě Evropy zřejmě budou mít za následek zdražení potravin
Foto: Reuters

* Po Rusku i Ukrajina zjišťuje, že má nedostatek pšenice * Světové zásoby pšenice podle amerického ministerstva zemědělství prudce klesly * Dopad na ceny je téměř jistý

Kyjev - Naplňují se prognózy, že sklizeň obilí v Evropě bude nejhorší za poslední tři roky a že tradiční vývozci kvůli neúrodě, horku a požárům omezí export.

Po Rusku oznámila úmysl radikálně snížit vývozní kvóty Ukrajina. Obilnářská velmoc: je největším producentem ječmene na světě, v pěstování pšenice ji co do objemu patří šesté místo na světě a v pěstování kukuřice páté místo.

Očekává se navíc, že se k podobnému kroku odhodlá také Kazachstán.

S pšenicí má problém celý svět. Zásoby podle amerického ministerstva zemědělství prudce klesly, když produkce ve světě padla o 15,3 milionu tun. Údaje jsou to horší než předpovědi obchodníků oslovených agenturou Reuters.

Ukrajina: mrazy, pak požáry 

Ukrajinské zemědělství zasáhly jednak silné zimní mrazy a nyní také vlna veder. Požáry zuří na Ukrajině na výrazně menší ploše než v Rusku, přesto ale zasáhly rozsáhlá území na východě země a severně od Kyjeva v Černihyvské oblasti.

Foto: Reuters

"Uvažujeme o omezení vývozních kvót také na kukuřici," uvedl ukrajinský ministr zemědělství Mykola Prysjažňjuk.

Ukrajina letos vypěstuje podle odhadů 40 milionů tun obilí, téměř o pětinu méně než loni.

Kazašský svaz pěstitelů obilí oznámil, že letošní úroda v zemi je nejhorší za mnoho let a nízké výkupní ceny obilovin nepokryjí Kazachům náklady na jeho přepravu. Kazachstán také patří mezi deset největších producentů obilí na světě.

Foto: Aktuálně.cz

Už na začátku srpna představitelé potravinářského průmyslu v Evropské unii varovali, že neúroda a katastrofy v Rusku, na Ukrajině a v Kazachstánu zvedne po celé Evropě v obchodech ceny potravin, vyráběných z mouky.

A to se ještě nevědělo, že po Rusku i Ukrajina a Kazachstán sníží export.

"Jsme svědky nejrychlejšího růstu cen pšenice od roku 1972," upozorňuje šéf nákupu pšenice v britské společnosti Premier Foods Gary Sharkey. "

Horší sklizni se ale nevyhne ani Česká republika. Český statistický úřad dnes snížil odhad letošní sklizně základních obilovin o tři procenta na 6,381 milionu tun. To je o osm procent méně než loni.

 

 

Právě se děje

Další zprávy