První Evropan podlehl baktérii, na kterou není lék

Zahraničí Radim Klekner Zahraničí, Radim Klekner
13. 8. 2010 16:27
Rezistenci způsobuje enzym, který přivezli pacienti z Indie a Pákistánu.
Mezi bakterie rezistentní vůči antibiotikům patří i "zlatý" stafylokok.
Mezi bakterie rezistentní vůči antibiotikům patří i "zlatý" stafylokok. | Foto: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library

Londýn - Baktérie odolná proti všem známým druhům antibiotik má svoji první oběť v Evropě. Muž pákistánského původu zemřel v Bruselu.

Analýza potvrdila, že se nakazil v Pákistánu, kde utrpěl zranění při autonehodě. Byl přepraven do Belgie, kde zemřel v červnu. O případu nyní informovala bruselské fakultní nemocnice AZ-VUB.

Britští lékaři objevili baktérii v tělech nejméně padesáti pacientů ve Spojeném království. Případy nákazy jsou hlášeny také z Austrálie.

Odolnost baktérie vůči antibiotikům má na svědomí enzym NDM-1, který tato bakterie obsahuje a který se v těle hostitelské baktérie snadno přenáší z pacienta na pacienta. Podle britských lékařů by mohl vyvolat rezistenci i u dalších druhů baktérií.

Přítomnost metalo-beta-laktamázy NDM-1 byla již dříve prokázána kupříkladu u baktérie E.coli žijící v tlustém střevě člověka a způsobující nebezpečné záněty.

Epicentry jsou Indie a Pákistán

NDM-1 s sebou do Británie zřejmě přivezly pacientky, které se podrobily plastickým operacím v Indii a Pákistánu. Britští lékaři jej nalezli u 17 z 37 osob, jejichž krev zkoumali a které uvedené země nedávno navštívily.

Vlády řady zemí nakoupily hromadně vakcíny proti prasečí chřipce, teď často neví, co s nimi.
Vlády řady zemí nakoupily hromadně vakcíny proti prasečí chřipce, teď často neví, co s nimi. | Foto: Ludvík Hradilek

"Jedná se o vážný problém na globální úrovni," cituje agentura Reuters profesora Timothyho Walshe z univerzity v Cardiffu, vedoucího výzkumu, jehož výsledky nyní přinesl týdeník Lancet Infectious Diseases.

"Díky zdravotní turistice a cestování všeobecně se může tento druh rezistentních baktérií velmi rychle rozšířit do celého světa," dodává Walsh. "Při vývoji nových léků se zatím nepodařilo nalézt nic, co by enzym mohlo zastavit."

Nadužívání podporuje rezistenci

Baktérie odolné proti běžným druhům léků se ve světě objevují poměrně často. Ta, na kterou nyní narazili Britové, je rezistentní i vůči jedné z nejúčinějších skupin antibiotik, tzv. karbapenemům.

Za svou odolnost vděčí tyto baktérie nadužívání antibiotik předepisovaných často i tam, kde to není zapotřebí. To je i případ "zlatého" stafylokoka auruse, který způsobuje otravy vyvolané infikovaným jídlem. 

Baktérie začaly vyvíjet rezistenci vůči lékům prakticky již od okamžiku, kdy se ve čtyřicátých letech začalo s masivní aplikací penicilínu. Mělo to za následek vývin nových a nových generací antibiotik.

"Obáváme se, že se enzym dostane do některého kmene bakterií, které se mezi pacienty šíří lavinovitě," řekl stanici BBC další z autorů studie, dr. David Livermore z britské Agentury pro ochranu veřejného zdraví (HPA).

 

Právě se děje

Další zprávy