Rekord Stachanova v rubání uhlí padl. Po 75 letech

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 8. 2010 10:20
Normu na směnu horník Serhij Šemčuk překonal o 220 procent
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Dzeržinsk - Téměř po 75 letech překonal rubač ukrajinské šachty Novodzeržinskaja v ukrajinském Donbasu rekord legendárního úderníka Alexeje Stachanova. V pondělí svou ruční sbíječkou za směnu vytěžil 170 tun uhlí. Stachanovův rekord z 31. srpna 1935 pokořil poměrně výrazně. O celých 68 tun. O události informovala ukrajinská agentura Unian.

Serhij Šemčuk, jak zní jméno rekordmana, je nositelem titulu "zasloužilý horník Ukrajiny" a držitelem několika ocenění radnice rodného města Dzeržinsk. K rekordu mu blahopřál dokonce i doněcký metropolita pravoslavné církve Ilarion.

Stachanov byl darem z nebes pro komunistickou propagandu

Normu pro jednu směnu horník překročil o víc než 220 procent.

Hrdina SSSR Stachanov byl ve 30. letech za éry diktátora Stalina vzorem dělníka nového typu, který i za cenu sebeobětování přináší komunistické straně nejvyšší dar ve formě nadlidského pracovního úsilí. byli pak hojně využíváni v propagandě nejen na území sovětského svazu, ale i v satelitních komunistických státech.

Stachanov po svých rekordech už v rubání nepokračoval. Získal místo šéfa socialistického soutěžení v celém sovětském uhelném průmyslu. Od roku 1978 nese Stachanovovo jméno někdejší ukrajinské městečko Kadijevka.

 

Právě se děje

Další zprávy