Smog z požárů v Moskvě zdvojnásobil počet úmrtí

Zahraničí Zahraničí
9. 8. 2010 16:11
Hlavní hygienik hlásí 700 mrtvých denně. Na vině je podle něj kouř z požárů.
Moskva je již více jak týden zahalena smogem z požárů v okolí metropole
Moskva je již více jak týden zahalena smogem z požárů v okolí metropole | Foto: Reuters

Moskva - Požáry zuřící v Rusku si vyžádaly desítky mrtvých, oheň, přesněji dým z požárů, má ale na svědomí ještě další oběti. V Moskvě se počet úmrtí v posledních dnech zdvojnásobil na 500 denně. Hlavní městský hygienik je přesvědčen, že za to může smog.

Koncentrace kysličníku uhelnatého a dalších toxických substancí se v ovzduší ruské metropole dostaly v souvislosti s požáry, které již více než týden zuří v okolí Moskvy, na úroveň dvakrát až třikrát vyšší, než je povolená hranice. Přípustné množství prachových částic v ovzduší bylo dokonce překonáno sedmkrát.

Hlavní moskevský hygienik Andrej Seltsovkij je proto přesvědčen, že nebývale vysoký počet úmrtí v hlavním městě ruské federace lze odvodit právě od přetrvávajících požárů a smogu visícího nad ruskou metropolí.

Márnice ve městě jsou podle Seltsovského beznadějně přeplněné, nyní v nich spočívá na 1300 těl a jejich kapacita bude brzy překonána.

Zejména starší lidé hůře snášejí  přetrvávající vedro a zhoršené rozptylové podmínky. Teploty vystupovaly minulý týden v Rusku pravidelně až ke čtyřiceti stupňům a nad Moskvou visí trvale příkrov smogu.

Takové vedro nebylo nikdy

V rozsáhlých oblastech Ruska panuje nebývalé sucho a vyprahlé porosty, zemědělská půda a rašeliniště se stávají snadno obětí požárů. Jen kolem Moskvy bylo napočítáno čtyřicet oddělených ohnisek, v Rusko, zejména v jeho západní části dalších více než pět set.

"Naší předkové nepozorovali, ani nezaznamenali v uplynulých tisíci letech takové vedro," tvrdí šéf federální meteorologické služby Alexander Frolov.

Za pravdu mu dávají i historické záznamy. Měření prováděná již 130 let podobné teploty nikdy nezaznamenala.

Podle meteorologických předpovědí by i tento týden měly teploty dosahovat až 38 stupňů Celsia.

"Vysoké teploty byly nyní zaznamenány také ve Spojených státech a Austrálii, Rusko ale nemá infrastrukturu, která by se s nimi dokázala vypořádat," řekl agentuře AP klimatolog Diarmid Campbell-Lendrum pracující pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

Při požárech zemřelo v Rusku již 52 osob, zničeno bylo dva tisíce domů. Ruské úřady přiznaly, že deset tisíc hasičů, které nasadily do boje s ohněm, nedokáže požáry zvládnout.

Podle Campbell-Lendruma zůstane počet úmrtí v Moskvě na stejné úrovni, dokud se nepodaří ohně uhasit. 

 

Právě se děje

Další zprávy