Záplavy stihly také Sasko a Horní Rakousy

ČTK ČTK
7. 8. 2010 21:08
Mrtví jsou hlášeni také z Německa a Polska.
Záplavy postihly jihoněmecké Sasko a Horní Rakousko
Záplavy postihly jihoněmecké Sasko a Horní Rakousko | Foto: Aktuálně.cz

St. Pölten, Saská Kamenice - S katastrofálními záplavami se potýká řada oblastí střední Evropy. V německé spolkové zemi Sasko už kvůli povodním zemřeli tři lidé. Polské Dolní Slezsko hlásí jednu oběť, voda také zcela zaplavila polskou Bogatyni. Voda zaplavila i vesnice v severorakouských Dolních Rakousích.

Na německé straně Krušných hor v Neukirchenu se utopila žena a dva muži, když se snažili vynášet věci ze zaplaveného sklepa.Špatná je situace v celém Sasku, podle agentury DPA bylo 11.000 domácností několik hodin bez proudu a část dálnice 72 mezi bavorským Hofem a Saskou Kamenicí (Chemnitz) byla zčásti neprůjezdná v úseku Chemnitz-Süd a Stollberg-Nord.

Stav nebezpečí byl vyhlášen v okrese Zhořelec (Görlitz). Saská Žitava (Zittau) je zčásti pod vodou a hasiči museli evakuovat její obyvatele. "Je tu naprostý chaos, který překonává všechno, co jsme dosud zažili," citovala agentura DPA policejního mluvčího. Některé lidi voda odřízla od okolí, někteří byli zraněni. Žitavské hraniční přechody do Česka a do Polska byly uzavřeny.

Hladiny saských řek zůstávají vysoké. Zatímco obvykle mají v létě 40 až 50 centimetrů, nyní se jejich výše pohybuje od 2,27 do 3,14 metru.

Katastrofální stav panuje podle mluvčí hasičů také v Žitavských horách (Zittauer Gebirge). Varování před povodněmi bylo vyhlášeno na německé části Labe a jeho přítocích. Situace se vyhrocuje především na Lužické Nise a jejích přítocích, sdělilo povodňové centrum v Drážďanech.

Podle serveru Onet.pl jsou povodně i v polském Dolním Slezsku, kde si záplavy vyžádaly jednu oběť, muže, kterého strhl proud. Zcela zaplavena byla polská Bogatyně, kde čekali mnozí na záchranáře na střechách domů.

Regionální záplavy způsobily silné deště i v Dolních Rakousích na severu Rakouska. V některých okresech spadlo podle hasičů až 60 litrů vody na metr čtvereční. Do záchranných prací se podle agentury APA zapojilo na 1200 hasičů a záchranářů. Jeden hasič byl těžce zraněn proudem při odčerpávání vody. Nyní je v nemocnici mimo nebezpečí života.

Nejhorší situace je v okrese Horn, kde v noci zasahovalo na 900 hasičů. Vesnička Mold už zažívá třetí záplavy, pod vodou jsou celé ulice

 

Právě se děje

Další zprávy