Muž, který zná pravdu o Haiderových milionech, zmizel

Monika Horáková
6. 8. 2010 8:15
Zbylí dva svědkové informace o milionech na tajných kontech popírají.
Korutanský hejtman Haider.
Korutanský hejtman Haider. | Foto: BZÖ

Vídeň - Podrobné informace o kontech, která za svého života zakládal tragicky zesnulý korutanský hejtman Jörg Haider, mají podle dostupných informací tři lidé.

Dva z nich však oficiálně veškeré informace popírají. Třetí osoba - Gerald Mischka přezdívaný Gerry - zmizel před několika lety neznámo kam.  

Útržky z deníku Haiderova spolupracovníka

Jedním ze dvou svědků, kteří zůstali v Rakousku, je Walter Meischberger. Vyšetřovatelé ze státního zastupitelství mají od února letošního roku k dispozici jeho deník. Útržky z něj nyní zveřejnil týdeník Falter. Podle nich získal Jörg Haider 45 milionů eur od rodiny libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a 10 až 15 milionů eur od iráckého vůdce Saddáma Husajna.

Korutanský hejtman a předseda krajně pravicové strany BZÖ byl zejména blízkým přítelem Kaddáfího syna Saifa. Ten studoval ve Vídni na jedné ze soukromých univerzit. Podle Haiderových slov se setkávali minimálně jednou měsíčně.

Za úzké kontakty s Kaddáfím a Husajnem byl Jörg Haider opakovaně kritizován. Jak Libyi, tak Irák s oblibou navštěvoval. V březnu 2003 dokonce představil vlastní knihu s názvem Na návštěvě u Saddáma - "v říši zla". Hovořil přitom o "kultivovaných rozhovorech s filozofickým nádechem", které s iráckým vůdce při svých návštěvách vedl.     

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí | Foto: Reuters

Tehdejší blízcí spolupracovníci Jörga Haidera však tvrdí, že o žádných penězích plynoucích z orientu a jejich rozdělování na zahraniční konta nic netuší. Sám Meischberger zápisy v zabaveném deníku relativizoval. Médiím vzkázal, aby zveřejněné zápisky nebraly příliš vážně.

Třetí svědek v Paraguayi? 

Záhadně zmizelý Gerald "Gerry" Mischka byl dlouhá léta nejbližším spolupracovníkem Jörga Haidera. Byl v jeho společnosti vídán tak často, až média začala spekulovat, zda mezi oběma muži není intimnější vztah. Haider ani Mischka spekulace nepotvrzovali ani nevyvraceli.

Oficiálně je spojovala zejména práce v nejvyšším vedení Svobodné strany (než ji oba dva opustili a vstoupili do nově založené BZÖ). Seznámili se spolu v roce 1994 - tehdy bylo Gerrymu 22 let. On byl také tím, kdo Haidera seznámil se synem Muammara Kaddáfího.

V roce 2004 však Mischka beze stopy zmizel. Rakouský bulvární plátek Österreich napsal, že Mischka nyní žije v Paraguayi, v domě obklopeném několikatisícihektarovým pozemkem. 

Haider podle listu pro Mischku dvakrát poslal své spolupracovníky, naposledy krátce před svou smrtí v říjnu 2008. Mischka však údajně zůstal v Paraguayi. Tato země totiž nemá s Rakouskem žádnou smlouvu o vydávání.   

 

Právě se děje

Další zprávy