Černý obchod se štěňaty kvete. Stopy míří do Česka

Monika Horáková
3. 8. 2010 10:52
Pozor na obchodníky z Česka a Polska, varovala ředitelka německého psího útulku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Berlín/Praha - Při nákupu štěňat nedůvěřujte prodejcům, kteří zvířata nabízejí přes internet, nechtějí vám ukázat rodiče mláďat a předání štěňat plánují na zvláštních místech, jako jsou parkoviště či dálniční odpočívadla. 

Takto varuje německou veřejnost veterinář Volkmar Schurig a ředitelka útulku v Zeitzu Eva-Maria Bauerová. Dodávají také, že nejčastěji tito prodejci pocházejí z České republiky a Polska.

"Momentálně prověřuji tři případy z Polska. Klienti si zakoupili od polských prodejců za nízkou cenu štěňata, ta  byla ovšem velmi nemocná," uvedl pro Aktuálně.cz Volkmar Schurig.

"Štěňata jsou fenám odebírána nezdravě brzo, nejsou socializována. Často jim chybí také nutné očkování," dodala Eva-Maria Bauerová.

Prezident Českomoravské kynologické unie Lubomír Široký o žádném případu "falešných" chovatelů v České republice neví: "Před pár lety jsem o jednom věděl, ten už ale se svou pochybnou činností skončil. Vyvážel štěňata do zahraničí a prodával je tam na dálničních odpočívadlech".  

Foto: Reuters

"U štěňat s průkazem si lze ušetřit mnoho starostí. Takové zvíře musí projít dvěma kontrolami, které jsou zdokumentovány. Sám bych si nekoupil štěně od chovatele, který by mi nechtěl ukázat podmínky, v nichž štěňata vyrůstala, a také rodiče štěňat," doplnil Lubomír Široký.

"Pokud v inzerátu stojí, že prodejce přiveze štěně až k novému majiteli domů, může to vypadat jako nadstandardní služba. Důvodem však také může být, že prodejce se snaží elegantní metodou zabránit tomu, aby nový majitel navštívil dům prodejce."

"To, že nový majitel dostane ke štěněti dokumentaci, bohužel ještě neznamená, že je štěně opravdu v pořádku," namítnul ovšem Volkmar Schurig. 

Koupili si štěně z Česka, za dva týdny ho pohřbili

Ani dostatečně vysoká cena však nemusí zaručovat, že se nejedná o štěně od "falešných" chovatelů. Takovou zkušenost získal manželský pár z jižního Hesenska. Počátkem dubna investoval do koupě štěněte 800 eur. Za čtrnáct dní musel veterinář kvůli vážným zdravotním komplikacím zvíře "uspat".

Policie nyní stíhá dvě osoby, které jsou podezřelé, že o prodávaném štěněti poskytly záměrně mylné informace. Podle podezření policie mělo zvíře pocházet z České republiky a nepodstoupilo ani potřebná očkování.

 

Právě se děje

Další zprávy