Rusko hoří. Požár už olizuje továrnu na jaderné hlavice

Zahraničí Zahraničí
3. 8. 2010 11:38
Požáry zasáhly území o rozloze půl milionu hektarů
Rudé náměstí v Moskvě, pokryté smogem z nedalekých požárů.
Rudé náměstí v Moskvě, pokryté smogem z nedalekých požárů. | Foto: Reuters

Moskva - Požár, který Rusko sužuje od minulého týdne, nyní vážně ohrožuje také hlavní ruské jaderné centrum ve městě Sarově, které leží necelých 300 kilometrů východně od Moskvy. 

Moskevský rozhlas citoval šéfa sarovského jaderného střediska Valentina Kosťukova, podle nějž oheň pronikl do průmyslové zóny města. Podnik se podle dostupných informací zabývá montáží a demontáží jaderných hlavic.

Oheň se šíří evropskou částí Ruska a pustoší rozsáhlé lesní plochy, velkoměsta halí do oblak dusivého dýmu a ohrožuje tisíce lidských obydlí.

Podle ministerstva pro mimořádné události po celé zemi zuří už více než tisíc požárů. O víkendu, kdy do lesů vyrazili lidé, se situace dramaticky zhoršila.

Oheň už zasáhl území o celkové rozloze přibližně půl milionu hektarů. Na čtyřicet lidí uhořelo nebo se udusilo, plameny pohltily více než tisíc domů.

Na likvidaci požárů se přímo podílejí stovky tisíc hasičů a vojáků. Stoupající dým ale na řadě míst komplikuje nasazení letadel a vrtulníků.

Podle zprávy ruského serveru LifeNEWS se začal projevovat nedostatek paliva pro potřebu vrtulníků. Zásoby leteckého paliva jsou prakticky vyčerpány a situaci vyšetřuje tajná služba FSB.

Moskva v dýmu

Nejhorší je situace nadále v Nižném Novgorodu a Voroněži, odkud je hlášeno nejvíce obětí. Moskvu zahaluje dým z hořících rašelinišť nedaleko města. "Zatím se oheň blíží k Moskvě a nedaří se ho zastavit," hlásil v pondělí odpoledne z moskevské periferie zpravodaj Aktuálně.cz.

Teploty přitom neklesají. O víkendu znovu bylo v evropské části Ruska znovu 38 stupňů. V dalších dnech má být znovu až kolem 40 stupňů, ochlazení se očekává až příští týden.

Hašení lesa nedaleko Voroněže.
Hašení lesa nedaleko Voroněže. | Foto: Reuters

Premiér Vladimir Putin slíbil všem, kteří přijdou při požárech o svůj domov, odškodnění. každé rodině 100 000 rublů (skoro 63 000 korun) z federálního rozpočtu, stejnou sumu od regionu, dva miliony na postavení nového domu a další milion na infrastrukturu.

Velké škody sčítají zemědělci, úroda v některých oblastech je zcela zničená.

Patriarcha Ruské pravoslavné církve Kyrill vyzval všechny Rusy, aby se spolu s ním modlili za déšť.

"Náš národ zahalil smutek. Lidské životy byly ztraceny, stovky lidí přišly o domov, včetně mnoha dětí. Vyzývám všechny, aby se spojili v modlitbách za to, aby déšť dopadl na naši zemi," uvedl nejvyšší církevní hodnostář během návštěvy Nižného Novgorodu.

 

Právě se děje

Další zprávy