Rusko látá díry v rozpočtu. Chystá nové privatizace

Zahraničí Radim Klekner Zahraničí, Radim Klekner
30. 7. 2010 17:11
Soukromým investorům nabídne Kreml podíly ve státních firmách za 30 miliard dolarů.
Putin dal souhlas s prodejem přibližně čtvrtinových podílů ve státních firmách
Putin dal souhlas s prodejem přibližně čtvrtinových podílů ve státních firmách | Foto: Reuters

Moskva - Rusko je venku z krize, alespoň podle tvrzení premiéra Putina, přesto ale chystá rozsáhlý prodej státního majetku. Dokonce největší od časů divokých privatizací z počátku 90. let.

Státní rozpočet je totiž samá díra a vzhledem k tomu, že vláda nechce škrtat v sociálních výdajích, ani propouštět státní zaměstnance, rozhodla se nabídnout soukromým investorům podíly ve státních firmách v hodnotě téměř devět set miliard rublů (třicet miliard dolarů).

Na prodej tak bude kupříkladu 27 procent akcií v ropném vývozci Transněft či čtyřiadvacetiprocentní podíl v těžařské společnosti Rosněft. Vláda nabídne i 25 procent aktiv druhé největší banky v zemi VTB a čtvrtinu státních železnic RŽD, které jsou s 1,3 miliony zaměstnanců největším podnikem svého druhu na světě.

"Vláda se rozhodla nabídnout v letech 2011-2013 každým rokem podíly v hodnotě okolo tří set miliard rublů," řekl agentuře Reuters blíže nejmenovaný zdroj z ministerstva financí. "Stát si ale vždy ponechá kontrolní balík akcií."

Putinova vláda chce deficit rozpočtu, který letos činí přibližně pět procent, dostat v roce 2013 pod dvě procenta. Měl by tomu napomoci i příznivý vývoj hrubého domácího produktu. Po loňském téměř osmiprocentním propadu by měl hospodářský růst letos představovat čtyři procenta HDP.

Prichvatizacija

Ekonomové se nicméně obávají, že se vláda může uchýlit k prodeji "pod cenu", jako tomu bylo právě v 90. letech za prezidenta Borise Jelcina, kdy řadu státních podniků získali místní oligarchové. 

Deník Vědomosti odhaduje, že jen cena podílů, které jsou k dispozici v podnicích energetického sektoru, přesahuje ve skutečnosti padesát miliard dolarů. Táže se také, komu je hodlá vláda prodat.

"Podíl státního sektoru v ekonomice je enormní, musíme ho snížit," vysvětluje poslední rozhodnutí Putinovy vlády ministryně pro hospodářský rozvoj Elvira Nabjulina.

Privatizace z Jelcinových časů, díky které získala malá, úzce vymezená část společnosti jako mávnutím kouzelného proutku obrovské majetky, je prostými Rusy dodnes označována výrazem "prichvatizacija".

Sloveso prichvatiť znamená přibližně tolik, co "vzít s sebou" či "zabavit". 

 

Právě se děje

Další zprávy