Francie chystá zásah proti romským tábořištím

Martin Novák Martin Novák
29. 7. 2010 16:44
Sarkozy nařídil důrazný postup po napadení policejní stanice v Saint-Aignan
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž - Francie se chystá zasáhnout zhruba proti polovině ze šesti stovek tábořišť a provizorních sídlišť, kde žijí skupiny Romů, většinou přistěhovalců.

Část obyvatel těchto kolonií chce vyhostit do zemí, ze kterých přijeli. Do Rumunska a Bulharska. Nový zákon má umožnit snadnější a rychlejší deportaci.

Na opatřeních se dohodl se zástupci ministerstva vnitra a dalších státních orgánů prezident Nicolas Sarkozy.

Podle prezidenta je pro Francii nutností problém řešit, tábořiště označil za „místa obchodování s dětmi, žebrání, prostituce, zločinnosti a šokujících životních podmínek."

"Během tří měsíců bude polovina z těchto nelegálních táborů a squatů zrušena," prohlásil ministr vnitra Brice Hortefeux.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Reakci vlády a prezidenta odstartoval incident, který se odehrál v městečku Saint-Aignan. Poté, co policisté zastřelili romského mladíka, skupina asi padesáti maskovaných Romů napadla se sekerami a noži místní policejní stanici.

Sarkozy hovořil o řešení problémů Romů a kočovníků, takzvaných "gens du voyage." Lidé z této komunity kočují po Francii s dodávkami a karavany. Jsou různého původu, nejen romského.

Prezident při této příležitosti vyhlásil "válku zločinnosti."

Romské organizace a skupiny zabývající se lidskými právy protestují proti způsobu, jakým se francouzský prezident vyjadřuje.

Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. | Foto: Reuters

"Evakuovat a rušit táborová městečka jen kvůli tomu, že jejich obyvateli jsou Romové, je rasistické. Vláda přilévá olej do ohně a ve svých současných problémech si hledá snadno dostupného obětního beránka," řekl zpravodajskému serveru France24.com viceprezident Francouzské ligy pro lidská práva Malik Salemkour.

Opatření a rétorika Sarkozyho se nelíbí také francouzské romské organizaci UFAT.

"Jako už mnohokrát v historii jsou Romové vybrání za obětního beránka vládnoucí třídy, zmítané v politických a finančních skandálech," uvedla organizace s narážkou na aféru podivného financování politických stran dědičkou kosmetické firmy L´Oréal Liliane Bettencourtovou a na rapidní pokles popularity Sarkozyho v průzkumech veřejného mínění.

UTAF vyzvala Sarkozyho, aby problémy soužití s romskou komunitou řešil dialogem.

Foto: Aktuálně.cz

Francouzský ministr pro evropské záležitostí Pierre Lellouche v pondělí v Bruselu vyzval všechny země EU ke společnému řešení problémů s integrací Romů.

"Nejde o to, stigmatizovat nějakou komunitu nebo stát. Ale jsme konfrontováni se skutečným problémem a přišel čas se jím zabývat (…) Z jedenácti milionů evropských Romů jich má devět milionů pas některé země Evropské unie. Povinnost začlenit je do společnosti mají země, jejichž jsou občany," uvedl Lellouche.

Do Francie mají v rámci nových opatření přijet policejní důstojníci a experti z Rumunska a Bulharska, kteří mají pomáhat s deportací některých romských přistěhovalců zpět do těchto zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy