Bolí vás klouby? Pijte alkohol, podle vědců to pomůže

Zahraničí Zahraničí
29. 7. 2010 13:04
Britští lékaři zkoumali účinky alkoholických nápojů na revmatickou artritidu

Londýn - Alkohol může tělu prospívat nečekaným způsobem, odhalili lékaři. Pravidelné pití alkoholických nápojů podle nich zlepšuje zdravotní stav lidí, trpících revmatickou artritidou.

Zánětlivým onemocněním, které způsobuje velké bolesti kloubů a u postižených omezuje pohyb.

Vědci na univerzitě v britském Sheffieldu dlouhodobě sledovali dvě skupiny lidí. Jednu složenou z lidí trpících artritidou a druhou z osob, které tuto nemoc nemají.

Zjistili, že lidé, pravidelně a v rozumné míře konzumující alkoholické nápoje, mají menší sklon k onemocnění klubů.

"Rentgenové snímky prokázaly menší poškození kloubů, krevní testy ukázaly nižší hladinu zánětů, projevily se u nich menší bolesti kloubů, menší otoky a postižení," cituje stanice BBC revmatologa Jeffa Maxvella, jednoho z autorů studie.

Foto: Aktuálně.cz

Členové lékařského týmu ale zároveň přiznali, že nevědí přesně, jakým způsobem alkohol pomáhá proti revmatické artritidě. A co je příčinou jeho pozitivních účinků.

"Alkohol snižuje aktivitu imunitního systému a to by mohlo ovlivňovat způsob, jakým se vyvíjí revmatoidní artritida. Omezení závažnosti symptomů by se dalo vysvětlit také protizánětlivými a analgetickými účinky alkoholu," řekl Maxwell.

Obdobný pokus už prováděla před lety univerzita ve švédském Göteborgu. U myší nejdříve přivodila artritické onemocnění. Jedné skupině pak dávala pít vodu, druhé vodu s příměsí etanolu.

Myši z druhé skupiny na tom po šesti týdnech byly podstatně lépe.

 

Právě se děje

Další zprávy