Loveparade už nikdy nebude. Kdo může za 19 ušlapaných?

Domácí ČTK Domácí, ČTK
25. 7. 2010 14:07
Na technoparty v Duisburgu vypukla v tunelu panika, když se dav tlačil dovnitř i ven
Tunel na cestě na Loveparade v Duisburgu, 24. července po tragédii.
Tunel na cestě na Loveparade v Duisburgu, 24. července po tragédii. | Foto: Reuters

* V davu, který zůstal zaklíněn u tunelu do areálu, našlo smrt 19 lidí * Dalších 342 bylo poraněno, když se stísněný dav dal v panice na útěk * Účastníci obviňují z tragédie organizátory, policie zatím jasno nemá

Duisburg - V davu před vstupem na technoparty Loveparade v porúrském Duisburgu našlo v sobotu smrt nejméně 19 lidí.

Šestnáct jich přišlo o život v panice u přeplněného tunelu, další tři zemřeli později v nemocnici. Bilance tragédie může být ještě horší, protože více než tři stovky (342) lidí utrpěly těžká zranění.

Policie na mimořádné tiskové konferenci v neděli v poledne oznámila, že 16 mrtvých už identifikovala - jsou mezi nimi i kromě Němců i občané z Nizozemska, Austrálie, Itálie a Číny. Obětem bylo mezi 18 a 38 lety, uvedl ředitel policie v Duisburgu Detlef von Schmeling.

Vyšetřovatelé už jsou si jistí, že mladí lidé nezahynuli přímo v tunelu, který byl jedinou přístupovou cestou na milionovou akci. Život ztratili na rampě vedoucí do areálu Loveparade, která neunesla nápor takového davu. Byli ušlapáni.

Svědci na místě tvrdili, že ještě před tragédií varovali organizátory i policii, že jediná přístupová cesta s tunelem nemůže stačit.

Úřady však prozatím odmítají jakoukoliv verzi události, podle nich je na objasnění ještě příliš brzy.

Organizátor Loveparade každopádně oznámil, že žádná příští akce už nebude. "Loveparade byla vždycky radostnou a mírumilovnou párty, ale v budoucnu by ji vždy zastiňovalo to, co se včera stalo," uvedl promotér Rainer Schaller: "V úctě k obětem, jejich rodinám a přátelům nebudeme s akcí v budoucnu pokračovat. Znamená to konec Loveparade."

Osudový tunel

Přístupový tunel se stal trychtýřem, v němž se srazily dva proudy návštěvníků. Jedni se chtěli co nejrychleji dostat na technoparty, druzí naopak směřovali ven.

Paniku vyvolal pád lidí z uzavřeného únikového schodiště do davu. Ten ucpal přístupový tunel před prostranstvím, kde se akce konala. Oznámila to podle agentury DPA místní policie.

Poté, co davy návštěvníků uvízly v tunelu, pokusili se někteří dostat na prostranství oklikou úzkým a navíc uzavřeným schodištěm. Další vyšplhali na konstrukci, na níž byly umístěny reproduktory. Někteří se však zřítili do davu, čímž vyvolali paniku, uvedl policejní mluvčí.

Žádné zprávy o Češích

Loveparade, které se zúčastnilo asi 1,4 milionu lidí, po neštěstí ještě nějaký čas pokračovala. Policie tak chtěla zabránit další panice. Akce pak po několika hodinách skončila předčasně.

Ještě v neděli nad ránem policisté hlídali zatarasené místo neštěstí, které po půlnoci opustilo několik pohřebních vozů. Během noci přicházeli k tunelu první truchlící. Podle agentury DPA zapálil jeden muž u vjezdu do tunelu svíčku, žena vedle něj se rozplakala.

Na rozdíl od minulých let se letos Loveparade konala na oploceném místě na okraji města, mezi hlavním nádražím a uzavřenou městskou dálnicí.

"Prozatím nemáme žádnou zprávu o tom, že by mezi oběťmi byli Češi," řekl ředitel tiskového odboru ministerstva zahraničí Jiří Beneš.

Video z paniky u tunelu. (Je velmi hlasité, doporučujeme ztlumit zvuk): 

"Křičel jsem, lidé se dusili"

"Neměl jsem možnost úniku, lidé stáli proti mně jako zeď. Měl jsem strach, že umřu," popsal své pocity podle serveru bild.de osmnáctiletý fanoušek technohudby Marius.

"Nikdy jsem nezažil něco takového. Viděl jsem pětadvacet lidí ležet na hromadě. Křičel jsem, lidé se dusili. Viděl jsem mrtvé - seděl tam kluk, celý bledý. Chtěl jsem mu podat vodu, ale saniťák mi řekl, že už to nemá cenu, že je mrtvý," cituje deník Welt na svém webu jednadvacetiletého Kevina Krausgartnera.

"Stáli jsme uprostřed davu. Do areálu se snažilo dostat pořád víc a víc lidí. Procházeli jsme tunelem a ocitli jsme se kousek před vchodem. Dál to ale už nešlo. Rozhodli jsme se jít zpátky. Moje přítelkyně i já jsme cítili, jak (v davu) nemůžeme dýchat a museli jsme si lokty prorazit cestu zpátky. Pak jsme varovali policisty, že v tunelu dochází k davové panice," vypověděl podle DPA jednadvacetiletý Fabio.

"Nic se ale nestalo. To bylo asi tři čtvrtě hodiny před tím neštěstím. V té době již ovšem lidé byli uvězněni v řadách těl," dodal.

Zakladatel legendární technoparty Dr.Motte podle televize WDR ostře kritizoval pořadatele akce. "Je to skandál umožnit jediný přístup na prostranství ...(Pořadatelé) chtěli jen vydělat a neprojevili nejmenší pocit odpovědnosti za lidi," prohlásil a vyjádřil pozůstalým soustrast.

 

Právě se děje

Další zprávy