Soud: Nezávislé Kosovo neporušilo mezinárodní právo

Monika Horáková
22. 7. 2010 18:42
Srbský prezident Tadić: Samostatnost Kosova nikdy neuznáme
Situace okolo Kosova se podobá Mnichovu?
Situace okolo Kosova se podobá Mnichovu? | Foto: Ondřej Besperát

Haag - Kosovo vyhlášením nezávislosti neporušilo mezinárodní právo. Rozhodl o tom Mezinárodní soudní dvůr v Haagu.

Zveřejnil tak dlouho očekávané stanovisko, které mělo buď upevnit, nebo naopak zpochybnit pozici Kosova jako nezávislého státu. Původně jihosrbská provincie vyhlásila svou nezávislost v roce 2008.

Podle agentury Reuters povede toto rozhodnutí k tomu, že nezávislost Kosova uznají další státy a Kosovo se také přiblíží členství v Organizaci spojených národů.

Nezávislé Kosovo doposud uznalo 69 států, mezi nimi například Spojené státy nebo většina členských zemí EU včetně České republiky. Nezávislost Kosova naopak odmítlo uznat Rusko, které platí za spojence Srbska. Kosovo neuznaly ani Slovensko či Španělsko.

 

Kosovská vláda okamžitě po verdiktu vyzvala Bělehrad, aby s ní začal jednat jako s kabinetem nezávislého, suverénního státu. 

"Očekávám, že Srbsko obrátí list a začne s námi jednat o věcech důležitých pro obě země. O věcech, které jsou v zájmu obou zemí," prohlásil kosovský ministr zahraničí Skender Hyseni.

Foto: Aktuálně.cz
   

Podle něj je jednání mezi Kosovem a Srbskem nyní možné už jen jako jednání mezi dvěma suverénními státy.

Srbský prezident Boris Tadić ale vzápětí oznámil, že jeho země nezávislost Kosova nikdy neuzná.

Spojené státy s předstihem vydaly prohlášení, že i nadále podporují "nezávislé, demokratické a multietnické Kosovo".

O stanovisko požádalo soud Valné shromáždění OSN na popud Srbska v říjnu 2008. V prosinci loňského roku soud vyslechnul zástupce Srbska, Kosova i dalších dvaceti států. Stanovisko Mezinárodního soudního dvora má pro rozhodování Valného shromáždění OSN jen doporučující charakter.

 

Právě se děje

Další zprávy