V Rusku našli masový hrob Stalinových obětí

Reuters Radim Klekner Reuters, Radim Klekner
15. 7. 2010 16:01
Na Dálném východě byl při stavebních pracech odkryt hrob s pěti stovkami koster
Pozůstatky obětí stalinských represí jsou v Rusky nalézány dodnes
Pozůstatky obětí stalinských represí jsou v Rusky nalézány dodnes | Foto: Wikipedia Commons

Vladivostok - Nalezené lebky nesly zcela neklamné znamení. Malý kulatý otvor po kulce ráže devět milimetrů. Rány kdysi vyšly z pistolí, jež třímali v ruce agenti Lidového komisariátu vnitřních záležitostí, neblaze proslulé NKVD.

Masový hrob obsahující nejméně 495 koster o celkové váze tři a půl tuny nalezli minulý měsíc na ruském Dálném východě stavební dělníci budující poblíž přístavu Vladivostok silnici.

Ve čtvrtek potvrdily místní úřady, že se skutečně jedná o oběti stalinských čistek.

"Teorie, že objevené lidské ostatky patří obětem represí byla potvrzena," stálo ve stanovisku vladivostocké administrativy.

Soudní experti oznámili, že nalezené ostatky patří mužům ve věku mezi 25 a 35 lety, zabitým "před více než padesáti a méně než sto lety".

Podle ruských zákonů nemůže být zahájeno soudní vyšetřování případu "z důvodu promlčení". Úřady v nejbližší době určí kdy a na jakém místě budou oběti stalinských čistek pohřbeny.

"Zavraždění byli přinuceni kleknout si na kolena a pak byli zabiti ranou do týla," řekl agentuře Reuters Jaroslav Livanskij, vedoucí skupiny dobrovolníků, která se ujala odkrytí masového hrobu.

Stalin je stále populární

Během Stalinovy hrůzovlády zahynulo podle odhadů nejméně dvacet milionů občanů tehdejšího SSSR. Někteří podlehli krutým podmínkám pracovních táborů či hladomoru na Ukrajině, další byli popraveni.

Všemi milovaný vůdce byl největším masovým vrahem v dějinách
Všemi milovaný vůdce byl největším masovým vrahem v dějinách | Foto: Wikipedia Commons

Většina masových hrobů nebyla nikdy nalezena, ačkoliv místa, na nichž se pracovní tábory nacházely, jsou vesměs dobře známa.

Vrchol stalinských čistek spadá do let 1937-38. Tehdy Stalin nechal odstranit každého, o kom se domníval, že by mohl tím či oním způsobem ohrozit jeho moc.

V Rusku přesto zůstává zejména mezi starší generací populární, neboť je pokládán za muže, jenž provedl úspěšnou industrializaci země, vyhrál válku s Hitlerem a své vlasti opatřil jadernou výzbroj.

 

Právě se děje

Další zprávy