Bavorsko schválilo totální zákaz kouření v restauracích

Monika Horáková
4. 7. 2010 22:13
V referendu se pro přísný zákon vyslovilo 61 procent lidí.
Snímek byl pořízen mobilním přístrojem Nokia N86 8MP .
Snímek byl pořízen mobilním přístrojem Nokia N86 8MP . | Foto: Michal Štůsek

Mnichov - Bavorsko dnes v referendu rozhodlo, že kouření v hostincích v této spolkové zemi bude zcela zakázáno. Pro zákaz se vyslovilo 61 procent hlasujících Bavorů.

Jedná se o nejpřísnější protikuřácké opatření v celém Německu. Zákaz začne platit od 1. srpna.

Referendum vyvolal svou podpisovou akcí odpůrce kouření v restauracích, devětadvacetiletý městský radní v Pasově Sebastian Frankenberger. Aby sesbíranými podpisy zajistil konání referenda, potřeboval jich získat 950 000. Frankenberger byl ovšem mnohem úspěšnější - shromáždil 1,3 milionu podpisů.

Frankenbergerovo sdružení s názvem "Za skutečnou ochranu nekuřáků" požadovalo totální zákaz kouření v barech, hospodách, restauracích, na diskotékách či ve festivalových stanech.

Návrh zákona, o kterém se v referendu hlasovalo, zakazuje také to, aby provozovatelé hostinců vyhradili speciální místnost pro kuřáky.

O opačný výsledek nedělního referenda než Sebastian Frankenberger usiloval nekuřák a provozovatel hostince Franz Bergmüller. Podobně jako Frankenberger založil spolek - ten jeho se nazývá Spolkem za udržení bavorské hostinské kultury.

 

"Jde nám o možnost svobodně se rozhodnout," uvedl Franz Bergmüller v diskuzi se čtenáři a čtenářkami Süddeutsche Zeitung. "Jako provozovatel chci mít možnost rozhodnout se, jaký zákaznický okruh oslovím. Zákazníci si také vybírají, do jakého kadeřnictví půjdou."

 

Rozhlasová stanice Deutschlandfunk se zabývala otázkou financování obou iniciativ. Zatímco Franz Bergmüller získal pro svůj předreferendový boj k lepšímu 150 000 eur od Německého cigaretového svazu a několik dalších stovek tisíc eur od dalších institucí tabákového průmyslu, musel Sebastian Frankenberger pracovat s mnohem nižšími částkami.

Tabákový versus farmaceutický průmysl?

Domněnku, že jeho iniciativa je naopak financována farmaceutickými firmami, v rozhlasovém pořadu odmítnul: "Nabídku z farmaceutického průmyslu jsme dostali. Pohybovala se řádech stovek tisíc eur. Finanční podporu jsme ovšem odmítli."

Foto: Reuters

"Sebastian Frankenberger má ovšem velmi mocné spolubojovníky. Lékařský svaz vylepuje ve všech ordinacích a lékárnách na vlastní náklady plakáty podporující ochranu nekuřáků, Bavorský sportovní svaz uspořádal obdobnou výlepovou akci. To je všechno pomoc, která Frankenbergera nestojí vůbec nic," zaznělo na závěr v rozhlasovém pořadu.

Bavorský premiér: Ať rozhodnou lidé  

Nejvyšší politická reprezentace se do kampaně zapojila jen velmi mírně. Obzvlášť strana CSU si pamatuje hořkou odplatu, které se jí dostalo od voličů ve volbách po zavedení přísného protikuřáckého zákona. Zákon se následně dočkal zmírnění. Současný bavorský premiér Horst Seehofer (CSU) médiím řekl:

"Ať rozhodnou lidé. Přeji si jen, aby se referenda zúčastnili v hojném počtu. A pak bude klid."    

 

 

Právě se děje

Další zprávy