Ponorka USA možná omylem potopila francouzskou loď

Martin Novák Martin Novák
2. 7. 2010 13:25
Incident z roku 2004 bude znovu vyšetřován, rozhodl soud
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž - Francie vyšetří podezření, že rybářskou loď, která se záhadně potopila před šesti lety v Atlantiku, poslala ke dnu americká ponorka.

Rozhodl o tom v pátek odvolací soud, přestože už před lety vyšetřovatelé nepotvrdili, že se něco takového stalo.

Loď Bugaled Breizh se potopila 15. ledna 2004 v předvečer zahájení velkého námořního cvičení sil Severoatlantické aliance. Došlo k tomu nedaleko břehů hrabství Cornwall na jihozápadě Velké Británie.

Nehoda si vyžádala smrt pěti námořníků. Pozůstalí po obětech opakovaně žádali, aby se podezření na neúmyslný střet s americkou ponorkou prověřilo. Dočkali se až nyní.

Oficiální vyšetřování nedospělo ohledně příčiny tragédie k žádnému závěru. Posádka najednou začala rádiem hlásit, že se potápí. Pod hladinu se loď dostala velmi rychle, muži ani nestihli připravit záchranné čluny. Dvě těla se nikdy nenašla.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Jako první k místu neštěstí dorazila nizozemská ponorka, jejíž posádka pak byla jedním z podezřelých viníků tragédie. Vyšetřování ale ukázalo, že v době potopení lodi byla od místa vzdálena 15 kilometrů.

V oblasti se pohybovaly také americké a britské ponorky.

NATO později veškeré materiály o pohybu ponorek toho dne odtajnilo, ale ani to nepomohlo k vysvětlení události.

Podle expertů je nepravděpodobnější verzí ta, podle které ponorka najela do rybářských sítí, patřících lodi a tímto způsobem čtyřiadvacet metrů dlouhé plavidlo "stáhla dolů."

 

Právě se děje

Další zprávy