Němci chtějí sjednotit ceny léků. Češi by prodělali

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
29. 6. 2010 8:00
Stejný lék by měl stát všude v EU stejně, žádají europoslanci
V zemích EU zaplatíte za stejný lék různou cenu. Ve Spolkové republice stojí prostředek k léčbě roztroušené sklerózy 1429 eur, v Portugalsku přijde tentýž lék na 826 eur.
V zemích EU zaplatíte za stejný lék různou cenu. Ve Spolkové republice stojí prostředek k léčbě roztroušené sklerózy 1429 eur, v Portugalsku přijde tentýž lék na 826 eur. | Foto: Reuters

Berlín/Štrasburk - Je správné, že se tentýž lék prodává v jedné zemi EU za dvojnásobnou cenu, než kolik stojí v zemi sousední? Podle europoslanců z Německa, členů nejsilnější frakce Evropského parlamentu, ne. Proto se rozhodli to změnit.

"Z dlouhodobého hlediska potřebujeme ceny, které by pro konkrétní lék platily v celé Evropské unii," vysvětlil jeden z autorů nápadu, eurolidovec Peter Liese (CDU).

"Evropský parlament se zřejmě už brzy pokusí prosadit v celé Evropě jednotné ceny léků," napsal německý list Die Welt.

Pro Čechy by to však - na rozdíl od Němců - byla spíš špatná zpráva. V porovnání s postkomunistickou Evropou se tu sice řada léků prodává dráž, na západě EU jsou ale ceny ještě vyšší.

Dojná kráva Evropy

To, že se iniciativy chopili Němci, není náhoda. Právě v Německu jsou totiž ceny životně důležitých léků až o 70 procent vyšší než v Itálii, Řecku, Belgii nebo Španělsku.

"Ve Spolkové republice stojí prostředek k léčbě roztroušené sklerózy 1429 eur, v Portugalsku přijde tentýž lék na 826 eur," argumentuje Liese v tiskové zprávě.

Europoslanci z Německa navrhují, aby stejné léky stály stejně v celé Evropské unii (na snímku budova Evropského parlamentu).
Europoslanci z Německa navrhují, aby stejné léky stály stejně v celé Evropské unii (na snímku budova Evropského parlamentu). | Foto: Reuters

"Pojištěnci z Německa tak ze svých odvodů dotují nízké ceny, z nichž profitují i milionáři v jiných zemích. A to není sociální."

Pro farmaceutické firmy jsou Němci "dojnou krávou". Peníze, o něž přijdou jinde v EU, vydělají na předražených lécích v Německu, tvrdí člen Evropské lidové strany a mluvčí frakce pro otázky zdravotnictví Peter Liese.

Kde se kolik platí

Na argument, že si po vyrovnání cen Bulhaři, Rumuni a další Východoevropané možná nebudou moct léky dovolit, němečtí europoslanci neslyší. "Ceny léků nejsou žádná sociální dávka," říkají.

V zemích s nižšími průměrnými příjmy stojí většinou míň i léky. Před několika lety to potvrdila rozsáhlá studie, jejíž výsledky zveřejnil server euromedicines.org.

Experti srovnávali ceny 50 účinných látek, které se prodávaly ve všech státech unie. V Česku stála jedna taková látka 58,8 procenta průměrné ceny EU. Irové, Britové nebo Němci za ni platili víc než dvojnásobek.

Příliš levná generika

V případě České republiky hodně záleželo na tom, zda se jednalo o léčiva chráněná duševním vlastnictvím (tedy léky s takzvaných neexpirovaným patentem), nebo o generika.

Léky v Česku jsou levnější než v západní Evropě. Na srovnání cen by Češi prodělali.
Léky v Česku jsou levnější než v západní Evropě. Na srovnání cen by Češi prodělali. | Foto: Reuters

Generické přípravky jsou léky, které svým složením "kopírují" originální léčiva, jimž vypršela patentová ochrana.

Za patentované léky Češi platili o 37 procent méně, než kolik bylo běžné v zemích "staré" EU. Ceny za generika byly v České republice ještě nižší: v době, kdy výzkum probíhal, se tu prodávaly ani ne za třetinu (31,8 procenta) toho, co stály v západní Evropě.

O tom, kolik za léky platíme, v Česku rozhoduje Státní ústav pro kontrolu léčiv. Řídí se při tom buď průměrnou cenou přípravku v osmi vybraných zemích unie, nebo průměrem tří nejnižších cen v EU.

Roli hraje i výrobní cena srovnatelného léku, který je k mání na českém či evropském trhu.

Farmaceuti jsou proti

Kromě chudších zemí Evropské unie se návrh sjednotit ceny léků nelíbí ani farmaceutickým firmám. Bojí se o své příjmy.

Právě farmaceutický průmysl tvrdě zasáhla už hospodářská krize. Řada států na ni totiž reagovala tím, že snížila - nebo v brzkém budoucnu sníží - ceny léků.

V Německu jsou ceny životně důležitých léků až o 70 procent vyšší než třeba ve Španělsku či v Itálii.
V Německu jsou ceny životně důležitých léků až o 70 procent vyšší než třeba ve Španělsku či v Itálii. | Foto: Reuters

Bankrotující Řecko například oznámilo, že u nových léků poklesnou ceny průměrně o 21,5 procenta. Dva výrobci léčiv, společnosti Novo Nordisk a Leo Pharma, následně pohrozily, že léky Řekům úplně přestanou prodávat.

Podobně jako Řecko se zachovaly i další státy.

S úsporou peněz za léčiva počítá také loňský balíček ministra financí Eduarda Janoty. Maximální ceny, za něž smějí výrobci léky na český trh dodávat, mají klesnout o sedm procent.

Jedna místo dvaceti sedmi

Evropská federace farmaceutického průmyslu a asociací už varovala, že se pokles příjmů odrazí v investicích firem do výzkumu a vývoje nových preparátů. Peter Liese, spoluautor rodícího "farmabalíku" Evropského parlamentu, to ale vidí jinak.

"V současné době potřebují farmaceutické společnosti celé štáby zaměstnanců jen proto, aby pochopily a zpracovaly systémy regulací cen ve všech 27 členských zemích Evropské unie," připomíná německý poslanec.

Pokud bude ceny léků určovat jediná euroagentura sídlící v Londýně, firmy podle něj naopak ušetří.

 

Právě se děje

Další zprávy