Německé obchody: NE králičímu masu z českého velkochovu

Monika Horáková
26. 6. 2010 20:00
Králíci žijí v nevyhovujících podmínkách, často jsou znetvořeni, upozorňují ochránci zvířat.
Velkochov v Kokořově
Velkochov v Kokořově | Foto: VIER PFOTEN

Berlín/Trhový Štěpánov - Králičí maso, které do Německa dodávala společnost Rabbit Trhový Štěpánov, stáhly německé obchodní řetězce z prodeje. Učinily tak po reportáži, kterou odvysílala německá televize.

"Králičí maso v řetězcích Real a Edeka pochází z velkochovů v České republice a Itálii. Ačkoli je maso označeno certifikátem GGE, králíci jsou v tamních velkochovech týráni pobytem v nevyhovujícím prostoru," uvedla televize v tiskové zprávě k vysílanému pořadu.

"Ochránci zvířat předložili fotografie ze zmiňovaných velkochovů. Fotografie ukazují tisíce zvířat chovaných na minimálním prostoru v drátěných klecích. Mnozí králíci jsou znetvořeni. Bylo odhaleno také mnoho mrtvých zvířat," uvádí se dále v tiskové zprávě.  

Velkochov: budeme se bránit právními kroky

"Organizace Vier Pfoten bojuje již několik let proti klecovým chovům zvířat. Bohužel předložila fotografie, o kterých nelze říct, zda skutečně pocházejí z našeho podniku. Nikdo z této organizace k nám oficiálně nikdy nepřišel," řekl Aktuálně.cz František Matula ze společnosti Rabbit Trhový Štěpánov.

Velkochov v Kokořově
Velkochov v Kokořově | Foto: VIER PFOTEN

"Fotografie i videonahrávku jsme pořídili skrytými přístroji. Nejedná se sice o nejpoctivější způsob, zdá se ale, že je to jediná cesta, jak podmínky pro chov králíků zdokumentovat. Na videonahrávce máme zaznamenány také přesné GPS souřadnice z místa natáčení. Z nich je zřejmé, že jsme natáčeli v Provozu chovu králíků v Kokořově, který patří společnosti Rabbit Trhový Štěpánov," řekl Aktuálně.cz Marcus Müller z organizace Vier Pfoten.

Audit máme v pořádku, ale neukážeme

"Minulý týden u nás proběhl audit, který potvrdil, že je vše v pořádku. Ani Krajská veterinární správa v Plzni proti nám nevznáší žádné námitky," dodal František Matula. Konkrétní výsledek auditu však k nahlédnutí poskytnout nechtěl. "Budeme se bránit právními kroky," nastínil také další postup. 

Velkochov v Kokořově
Velkochov v Kokořově | Foto: VIER PFOTEN

Zmiňovaný certifikát GGE získala společnost podle Matulových slov v září 2009. Certifikát umožňuje firmě dodávat její výrobky na německý trh. "Německé řetězce naše maso stáhly z prodeje, protože chtěly zabránit negativní reklamní kampani. My však neděláme nic nezákonného. Chováme králíky tak, jako se chovají všude," řekl František Matula.

Chov králíků v klecích skutečně zákonem zakázaný není. První zemí, která se k tomuto kroku odhodlala, je Rakousko. Tamější majitelé králičích velkochovů musí klece odstranit nejpozději do roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy