Na chodbách mluvte jen německy, nutí škola své žákyně

Monika Horáková
15. 6. 2010 10:30
Němčina je nástroj k integraci, říká ředitelka školy.
Loňských absolventek se nařízení ještě netýkalo.
Loňských absolventek se nařízení ještě netýkalo. | Foto: HLW Elisabethinum

Salcburk - Na celém území školy musí všichni hovořit pouze německy, byť se jedná třeba o soukromé rozhovory.

Takové opatření zavedla ředitelka Christina Röcková na katolické odborné škole ve Svatém Janu (Hl. Johannes) u Salcburku.

Reagovala tak na stížnosti některých žákyň a vyučujících, kteří se podle svých slov cítili být znevýhodněni, když žákyně z imigrantských rodin hovořily v jejich přítomnosti svým rodným jazykem, tedy nikoliv německy.

Na soukromé škole je podle informací rakouských médií patnáct žákyň s imigrantským zázemím, celkem zde studuje okolo 400 žákyň. Právníci nyní zkoumají, zda je podobně nařízení legální.

"Žákyně, jejichž rodným jazykem je turečtina či srbochorvatština, by v budoucnu měly v přítomnosti žákyň s rodnou řečí němčinou používat výhradně němčinu," uvedla ředitelka školy pro deník Die Presse."Toto nařízení podporuje integraci."

Foto: Aktuálně.cz

K případu se již vyjádřila také zemská školní rada. Její prezident Herbert Gimpl odkázal na usnesení, které vzniklo na podzim 2009 na základě podnětu rodičů a zástupců školy.

"Pokud se žákyně pohybují mezi svými spolužačkami, měly by podle školního řádu používat ke komunikaci německý jazyk."

Z tábora salcburských zelených však zaznívá kritika. "Neexistuje žádná právní úprava, která by umožňovala vytváření podobných předpisů," uvedl pro Die Presse Wolfgang Haag. "Obdobné předpisy navíc integraci vůbec neprospívají."

Svobodní naopak nařízení chválí a uvítali by jeho zavedení na všech školách v Rakousku.

 

Právě se děje

Další zprávy