Extremismus v Nizozemí posílil, premiér se loučí

ČTK ČTK
10. 6. 2010 6:25
V předčasných volbách výrazně posílila strana protiislámského politika Geerta Wilderse
Ještě v březnu Wildersova strana po komunálních volbách oslavovala
Ještě v březnu Wildersova strana po komunálních volbách oslavovala | Foto: Reuters

Haag - Těsný souboj liberálů a labouristů ve středečních předčasných parlamentních volbách pokračuje i v konečné fázi sčítání odevzdaných hlasů. Liberálové z Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) získali náskok jednoho parlamentního mandátu na sociální demokraty ze Strany práce (Pvd), oznámila agentura AFP po sečtení 88 procent hlasů. Předtím odhady a průběžné výsledky dlouho předpovídaly oběma hlavním formacím zisk 31 mandátů, nyní zisk PvD poklesl na 30 křesel.

Za pravého vítěze voleb už ale agentury označují kontroverzního protiislámského politika Geerta Wilderse. Jeho Strana pro svobodu (PVV) získala podle posledních údajů 24 křesel ve 150členném parlamentu, oproti dosavadním devíti.

Drtivou porážku naproti tomu utrpěla Křesťanskodemokratická výzva (CDA) dosavadního premiéra Jana Petera Balkenenda. Ztráta celkem 20 poslaneckých mandátů z dosavadních 41 křesel znamená nejhorší výsledek od roku 1994 a čtvrté místo. Balkenende se v emotivním projevu po skončení voleb rozhodl odstoupit z čela strany a zároveň se vzdal poslaneckého mandátu. Vládní koalici vedl Balkenende od roku 2007.

Volby v Nizozemsku byly prvními v zemi eurozóny od vypuknutí krize zadluženosti a jsou proto podle agentury DPA považovány i za test nálady veřejnosti v Evropě.

Konečné výsledky voleb se očekávají až v průběhu dne.

 

Právě se děje

Další zprávy