Nepokoje ve Švédsku. Hořela škola, auta i popelnice

Zahraničí Zahraničí
9. 6. 2010 13:00
Ve dvou přistěhovaleckých čtvrtích zasahovala policie.

Stockholm - Na předměstí švédské metropole se v noci na dnešek odehrály násilné nepokoje. Vyhořela část místní školy pro nadané studenty a studentky. Shořelo také několik aut a motorek, zničen byl i autobus.

Příčiny nepokojů nejsou dosud známy. Zřejmě však jde o důsledky neutěšené sociální situace. Rinkeby ležící na západě Stockholmu je typickou přistěhovaleckou čtvrtí, kde žijí téměř výlučně ekonomičtí přistěhovalci.

Podle agenturních informací házeli mladí lidé z přistěhovaleckých rodin kamení i po zasahujících policistech a hasičích.

Protestující zřejmě úmyslně zapálili tři auta, dva mopedy, motorku a několik kontejnerů na odpad.

 

Policie byla před násilnostmi varována již v úterý. Svědci ji informovali, že mladiství vytrhávají z vozovek dlažební kostky a připravují si je jako munici. Policie proto posílila přítomnost ve čtvrti o více než 20 hlídek se služebními psy, výbuchu násilí tím však nezabránila.

Když v noci vypukl požár v budově místní školy, velitel hasičů odmítl zasáhnout s tím, že vrhači kamenů jeho muže příliš ohrožují. Než policisté oblast zajistili, budova zcela vyhořela.

Obdobné, avšak mnohem větší nepokoje se odehrály v roce 2005 v Paříži. Loni se v menší míře opakovaly. Šlo o důsledky obtížné integrace přistěhovalců do společnosti, zejména v době globální ekonomické krize. Během pařížských nepokojů byl poprvé od druhé světové války znovu uplatněn zákaz vycházení. Dočasně platil také zákaz shromažďování.


 

 

Právě se děje

Další zprávy