Bohatí Rusové se možná budou moci vykoupit z armády

Martin Novák Martin Novák
9. 6. 2010 10:26
Na profesionální armáda nemáme peníze, konstatoval ruský ministr obrany Anatolij Serďukov
Ruská vojska odjíždějí z Gruzie
Ruská vojska odjíždějí z Gruzie | Foto: Reuters

Moskva - Rusko nezačne v nejbližších letech budovat profesionální armádu, ale změny ozbrojené síly možná přece jen čeká.

Poslanci Liberálně-demokratické strany navrhli v Dumě (dolní komoře parlamentu), aby zákon stanovil možnost vykoupit se z povinného narukování na vojnu částkou jednoho milionu rublů.

To není zrovna málo, v přepočtu to činí necelých 700 tisíc korun. Navrhovatelé tvrdí, že se tím sníží korupce mezi důstojníky a armáda získá dost peněz navíc, například na vytváření elitních profesionálních jednotek.

Organizace s názvem Výbor matek vojáků, která bojuje proti šikaně v armádě, zastává názor, že se korupce naopak zvýší.

"U odvodu to bude vypadat tak, že kdo zaplatí milion rublů, vykoupí se, Když někdo takovou sumu nemá, bude vyzván, aby neoficiálně zaplatil alespoň 100 tisíc rublů," tvrdí předsedkyně Výboru Valentina Melnikovová.

Ruský voják na cvičení.
Ruský voják na cvičení. | Foto: Reuters

Zatím není jasné, jaký postoj k návrhu zaujme strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina, která má v parlamentu většinu. Liberálně-demokratickou stranu vede nacionalista Vladimir Žirinovskij, který obvykle Putina podporuje.

Duma před dvěma lety rozhodla o zkrácení povinné vojenské služby ze dvou let na jeden rok. Vojna povinná pro muže ve věku mezi osmnácti až sedmadvaceti lety.

Návrhy na úplnou profesionalizaci armády Kreml zvažoval, dokonce zřídil zvláštní komisi, která se problémem zabývala.

Případná změna ale byla odložena do vzdálenější budoucnosti. Důvody jsou i finanční. „Stát si v současné situaci nemůže dovolit financovat přechod na zcela profesionální armádu. Stále budeme závislí na odvedencích," citovala agentura RIA Novosti jednoho z důstojníků v generálním štábu ruských ozbrojených sil.

Ministr obrany Anatolij Serďukov minulý týden prohlásil: "Když nejsou peníze, není profesionální armáda."

Každoročně do ruské armády narukuje kolem čtvrt milionu branců. Problémem je rozšířená šikana a ponižování nováčků a obecně špatné hygienické podmínky v mnoha kasárnách. Podle agentury RIA Novosti za poslední čtyři roky spáchalo sebevraždu na 2500 vojáků základní služby.

Ruští vojáci byli od rozpadu Sovětského svazu nasazeni do bojových akcí v Čečensku a před dvěma lety také v Gruzii.

 

 

Právě se děje

Další zprávy