Větrné turbíny odhánějí kytovce a mořské ptáky

Radim Klekner Radim Klekner
3. 6. 2010 14:44
Německo hodlá vybudovat v Severním moři desítky větrných parků
Větrný park Alpha Ventus vyhnal z okolního moře sviňuchy
Větrný park Alpha Ventus vyhnal z okolního moře sviňuchy | Foto: Reuters

Hamburk - Západní Evropa, Spojené státy i Japonsko postupně přecházejí na alternativní zdroje energie. Nutí je k tomu rychle se tenčící zásoby ropy i narůstající poptávka po pohonných hmotách.

Síla větru takovýmto zdrojem nepochybně je, větrníky, které ji využívají, stejně jako stavební práce nezbytné k jejich vybudování mají ale řadu negativních dopadů na životní prostředí.

Svým hlukem kupříkladu zahánějí kytovce a ptáky. Vyplývá to z výzkumu, který na větrném parku Alpha Ventus, nedávno otevřeném v Severním moři, uskutečnil Spolkový úřad pro námořní plavbu a hydrografii.

Větrná elektrárna Alpha Ventus byla umístěna 45 kilometrů od německého pobřeží před řetězec východofríských ostrovů, aby nenarušovala tamní turistický průmysl. 

Rány vydávané obřími beranidly, kterými bylo do mořského dna zaráženo kotvení větrníků, ale zřejmě na delší čas vyhnaly z okruhu dvaceti kilometrů od parku veškeré sviňuchy obecné, kytovce podobné delfinům, dorůstající délky přibližně dvou metrů.

Pro kotvení každé z dvanácti, 1000 tun těžkých a do výše 150 metrů na mořskou hladinu sahajících turbín bylo v průměru zapotřebí 15 tisíc úderů beranidla.

Tetřívci a kajky

Podle spolkového úřadu sídlícího v Hamburku bude proto při příštích pracech nezbytné sviňuchy a další kytovce chránit před nadměrným hlukem. 

Tito živočichové využívají pro svou orientaci ultrazvukových vln, které jsou do jejich vnitřního ucha přenášeny nejenom sluchovodem, nýbrž také celým povrchem těla.

"Musí být podniknuto vše pro to, abychom se podobným vlivům napříště vyhnuli," řekl internetovému deníku Spiegel online mořský biolog Klaus Lucke z Výzkumného a technologického centra pro západní pobřeží zřízeného při univerzitě v Kielu.

Větrný park byl uveden do provozu v dubnu. Německo plánuje, že jich v Severním moři postupně vybuduje na sedmdesát. Do roku 2020 hodlá totiž Spolková republika krýt třicet procent spotřeby energie právě z alternativních zdrojů. A větrníky mají být hlavní součástí tohoto projektu. 

Hamburský úřad nyní vypracovává studie dokumentující, jaký účinek má Alpha Ventus na mořskou faunu jako celek.

Dřívější studie v Rakousku potvrdily, že větrníky zahnaly z určitých oblastí některé druhy ptáků jako kupříkladu tetřívka obecného.

Podobnou zkušenost učili dánští biologové v případě kajky mořské, kteréá se pro jeho hlučnost zcela vyhýbá větrnému parku u ostrova Tuno v mořské úžině Kattegat.

 

Právě se děje

Další zprávy