Hrdinové, vítali Turci aktivisty z "konvoje svobody"

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
3. 6. 2010 10:38
V Istanbulu je už také trojice Čechů
Jako hrdinové. Aktivisty čekalo v Istanbulu vřelé přijetí.
Jako hrdinové. Aktivisty čekalo v Istanbulu vřelé přijetí. | Foto: Reuters

Istanbul/Atény - Do tureckého Istanbulu a řeckých Atén přiletěly v noci zvláštní letouny s aktivisty, které v neděli zadrželi izraelští vojáci při přepadení šesti lodí přepravujících pomoc palestinskému pásmu Gazy.

V péči konzulátu ČR jsou i tři Češi, kteří byli ve skupině také. Všichni tři jsou v pořádku, byť jsou značně unavení. Zatím si nepřejí, aby se vědělo, kdy přiletí do Česka. Akce se účastnili jako novináři, ne jako aktivisté. Podle konzulky Ireny Krasnické zatím nenalezli své věci, mobilní telefony a techniku zabavenou v Izraeli. 

Čtvrtý zadržený Čech se vrátil do Prahy již v úterý.

Do Turecka bylo letecky vyhoštěno několik stovek lidí, na vojenské základně nedaleko řecké metropole přistál pro změnu stroj, na jehož palubě byli kromě tří desítek řeků Řeků i tři Francouzi a Američan.

Trojice aktivistů stále zůstává v Izraeli z "technických důvodů", které úřady židovského státu blíže neupřesnily. Podle agentury AP jde o občany Irska, Austrálie a Itálie. Dva menší letouny už ve středu večer přistály na vojenské základně v Ankaře, kam převezly 17 zraněných aktivistů.

V Istanbulu přivítali vyhoštěné aktivisty jako hrdiny. Místopředseda turecké vlády Bülent Arinç prohlásil, že se při cestě do Gazy "střetli s barbarstvím a útlakem, ale vrátili se s hrdostí". Vítání doprovázelo hlasité provolávání slávy Alláhovi. V prvním letadle, které v Istanbulu přistálo, bylo i devět těl lidí, kteří srážku s izraelskými vojáky nepřežili.

Turci a Řekové, kteří se zapojili do akce na pomoc Gaze, odletěli do svých zemí zvláštními letadly.

Ostatní, mezi nimiž byli příslušníci 20 států, opustili podle agentury AP Tel Aviv běžnými leteckými linkami. Mezi vyhoštěnými aktivisty byli i zbylí tři Češi. Dva z Čechů podepsali souhlas s deportací v úterý, třetí ve středu.

Izraelská armáda zveřejnila videozáznam, který údajně pochází z jedné z bezpečnostních kamer na lodi Mavi Marmara, kde došlo k největším násilnostem.

Obrázky ukazují dobře organizovanou skupinu mužů v oranžových záchranných vestách a s plynovými maskami, jak mávají železnými tyčemi a holemi, házejí na překvapené izraelské vojáky omračující granáty a útočí na ně. Autentičnost videa podle agentur není možné ověřit.

 

Právě se děje

Další zprávy