Slovenská povodeň strhla 3 osoby, záchranáři je hledají

Zahraničí Zahraničí
3. 6. 2010 12:05
Zahynul muž, který vjel autem do rozvodněného potoka.
Varování na 2. červen 2010
Varování na 2. červen 2010 | Foto: Slovenský hydrometeorologický ústav

Bratislava - Již podruhé během dvou týdnů se na Slovensku vylévají řeky ze svých koryt. Intenzivní srážky způsobily kritickou situaci zejména na východě Slovenska. Velká voda si zatím vyžádala zřejmě jednu oběť. Další tři osoby strhla podle svědecké výpovědi voda a o jejich dalším osudu zatím není nic známo.

V obci Vyšná Šebastová zahynul muž, který vjel se svým autem do potoka. Jeho tělo našli záchranáři v potoce o několik set metrů dál po proudu.

Do potoka Belina ve městě Fiľakovo ve středu údajně spadnul asi čtyřicetiletý muž, který je nyní nezvěstný. Hledá se také asi osmatřicetiletý muž, kterého strhla rozvodněná řeka Hron v Hronovcích. V Lipanech u Sabinova pátrají záchranáři po ženě, kterou rovněž strhnul proud vody.

Na jihozápadě Slovenska zůstávají evakuovány stovky osob. Zaplaveno bylo několik obcí v okrese Nové Zámky. Nejhorší je situace v Šuranech, kde hasiči musí kvůli stoupající hladině řeky Nitry zvyšovat protipovodňové hráze. Situace na východě země se naopak zklidňuje.

Podle předpovědí by dnes mělo pršet zejména na středním a severním Slovensku. V následujících dnech se očekává zlepšení počasí. Nejvyšší stupeň varování před povodněmi nyní platí na jižním a severozápadním Slovensku.

Velká voda už vyřadila z provozu některé železniční úseky. Na některých místech byla zřízena náhradní autobusová doprava, některé spoje musely být zrušeny bez náhrady.

Vlaky nejezdí na trasách Bardejov-Raslavice, Gelnica-Prakovce a Spišská Belá-Podolínec. Zaplavená je rovněž železniční stanice Fiľakovo.

 

Právě se děje

Další zprávy