Ukrajina zanechává snah vstoupit do NATO

Radim Klekner Radim Klekner
27. 5. 2010 17:16
Kyjev chce mít dobré vztahy s Moskvou i se Západem
S ruským prezidentem Medveděvem se Janukovyč dohodl na prodloužení pronájmu sevastopolské námořní základny
S ruským prezidentem Medveděvem se Janukovyč dohodl na prodloužení pronájmu sevastopolské námořní základny | Foto: Reuters

Kyjev - Ukrajina nebude nadále usilovat o vstup do Severoatlantické aliance, kam se zemi pokoušel dovést předchozí prezident Viktor Juščenko. Jeho nástupce Viktor Janukovyč se chce více orientovat na Moskvu, byť ne hned vojensky.

"Ukrajina bude nadále rozvíjet své vztahy s aliancí, otázka členství už ale není součástí nynější agendy," citovala dnes agentura Reuters nového ukrajinského ministra zahraničí Konstantyna Gryščenka.

"Vstup do NATO není v současnosti pro naši zemi realistický," vyslovil se ve stejném duchu Janukovyč při dnešní návštěvě Lvova. "Podmínky, které si v tomto ohledu klade aliance, vyžadují, aby takovýto krok měl většinovou podporu populace."

A ta se, jak se zdá odklonila od trendu, který razil Juščenko.

Rozdělená země

Otázka členství v alianci byla ovšem na Ukrajině předmětem sporů od okamžiku, kdy s ní exprezident vyrukoval. A rozdělovala zemi přesně podle národnostních a politických linií.

Západní část, obývaná převážně Ukrajinci, se přikláněla k integraci do západních struktur včetně Evropské unie, východní, kde žije silná ruská většina, byla proti.

Ukrajina se nedávno dohodla s Ruskem na tom, že Moskva bude moci využívat nejméně do roku 2042 námořní základnu u Sevastopolu, kde kotví černomořská flotila. Zároveň se hodlá ale Kyjev i nadále účastnit vojenských cvičení a programů organizovaných v rámci NATO.

Rusové tvoří necelou pětinu šestačtyřicetimilionové Ukrajiny. Podle nedávných průzkumů podporuje nyní vstup do aliance jen třetina obyvatelstva.

Kyjev půjde vlastní cestou

Janukovyče, který se narodil a studoval v Rusku a má ruskou matku, si Ukrajinci zvolili do čela země letos v únoru. Prozápadní Juščenko ve volbách zcela propadl a a ve druhém kole hlasování neuspěla ani jeho někdejší spojenkyně, expremiérka Julije Tymošenková.

Janukovyč na druhou stranu odmítl návrh Kremlu, aby se jeho země stala součástí Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti. Ta vedle Ruska sdružuje Arménii, Bělorusko, Kyrgyzstán, Kazachstán, Uzbekistán a Tádžikistán.

Nepotvrdily se tak zatím obavy prozápadní části Ukrajiny, že se nový prezident příliš přimkne k Rusku a jeho vláda bude přísně sledovat promoskevskou linii.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy