Praha je lepší než Atény či Bagdád, skončila sedmdesátá

Martin Novák Martin Novák
27. 5. 2010 10:30
Prestižní poradenská firma Mercer vyhodnotila jako nejlepší město světa Vídeň
Foto: Ludvík Hradilek

Londýn - Tradičním vítězem žebříčků posuzujících kvalitu života ve světových městech byl v posledních letech kanadských Vancouver. Pořadatel letošní zimní olympiády.

Společnost Mercer, která se zabývá poradenskou činností v oblasti byznysu a marketingu, však nyní ve své zprávě největší město provincie Britská Kolumbie z prvního místa sesadila.

Prestižní a uznávaný žebříček, vypracovávaný komplexně z téměř 40 různých hledisek, umístil na první tři pozice evropská města. První je Vídeň, za ní Curych a Ženeva. Vancouver je "až" čtvrtý.

Žebříčku vůbec pozoruhodně dominuje Evropa. Jiné kontinenty jsou v první desítce zastoupeny už jen Aucklandem a Sydney. Zato se tam vešla hned tři německá města: Düsseldorf, Frankfurt a Mnichov.

Při hodnocení se zohledňuje například i počasí a pravděpodobnost ničivých přírodních katastrof, politická stabilita, kvalita škol, restaurací či bankovních služeb, nabídka kulturních akcí, ale třeba i odvoz a likvidace odpadků.

Z amerických měst je nejlépe hodnoceno Honolulu na Havaji. Přesto skončilo až jednatřicáté. Londýn je devětatřicátý, New York devětačtyřicátý.

Bagdád skončil na posledním, 221.místě.
Bagdád skončil na posledním, 221.místě. | Foto: Reuters

Podle společnosti Mercer za Evropou zaostává i Asie, nejlepší Singapur je na osmadvacátém místě.

Z měst bývalé komunistické východní Evropy považuje Mercer za nejlepší Prahu, ale to stačí celkově až na sedmdesáté místo. Za ní jsou Budapešť (73) i Atény (75).

Nejhoršího hodnocení z měst bývalého východního bloku se dostalo Tbilisi.

Jako nejhorší byl ze 221 měst vyhodnocen Bagdád, těsně před ním je na posledním místě haitská metropole Port-au-Prince, kterou ovšem na začátku letošního roku zdevastovalo silné zemětřesení.

Na posledních místech žebříčku jsou dále súdánský Chartúm a Bangui ve Středoafrické republice.

 

Právě se děje

Další zprávy