Cameron začal šetřit, ministři budou chodit pěšky

Radim Klekner Radim Klekner
24. 5. 2010 21:45
Vláda našla šest miliard úspor, labouristé tvrdí, že je "měli v plánu"
Ministr financí Osborne a státní tajemník Law dnes předložili první balíček úsporných opatření Cameronovy vlády
Ministr financí Osborne a státní tajemník Law dnes předložili první balíček úsporných opatření Cameronovy vlády | Foto: Reuters

Londýn - Nový, konzervativně-liberální kabinet premiéra Davida Camerona začal šetřit. Ve výdajové stránce státního rozpočtu pro letošek seškrtal šest miliard liber. A ze všeho nejdříve se vrhl na úřednický aparát.

Ve státní správě tak nebudou letos ani příští rok v Británii nabíráni žádní noví úředníci a místa těch, kteří odejdou do důchodu, se jednoduše zruší.

Ohroženo je ale také přibližně 300 tisíc z příbližně šesti milionů státních zaměstnanců v nejrůznějších úřadech a institucích, jejichž aktivity musí být v důsledku úsporných opatření omezeny.

"Musíme snížit deficit, aby se spirála splátek státního dluhu nevymkla naší kontrole," prohlásil ministr financí George Osborne, který v pondělí úsporný balíček předložil. "Čím více budeme šetřit nyní, tím více budeme moci utrácet příští roky ve věcech, které jsou opravdu důležité."

Cameron chce v příštích pěti letech zlikvidovat podstatnou část veřejného dluhu, který se vyšplhal na 156 miliard liber.

Konec ministerských šoférů

To, že svá slova o utahování opasků míní vážně, se nová britská vláda snaží demonstrovat od samého začátku. A aby ukázala, že šetření postihne opravdu všechny vrstvy obyvatelstva, začala sama u sebe.

Cameron již první den ve svém úřadu oznámil, že si sníží plat ze 150 na 142 tisíc liber ročně, zatímco ministři budou napříště pobírat jen 135 tisíc liber. Dnes oznámil státní tajemník v ministerstvu financí, liberální demokrat David Laws, že se zříká vládního jaguára s řidičem.

Premiér Cameron chce do pěti let zlikvidovat větší část státního dluhu
Premiér Cameron chce do pěti let zlikvidovat větší část státního dluhu | Foto: Reuters

"Nemůžeme si dovolit dál zvyšovat veřejný dluh tempem tří miliard liber za týden," citoval Lawse deník Guardian. Totéž bude platit pro ostatní členy kabinetu.

"Ministří budou chodit pěšky," zdůraznil Law. "Kde to jenom bude možné, budou používat veřejné dopravní prostředky nebo vládní vozidla pro několik osob."

Praxe ministerských šoférů tak má skončit.

573 neužitečných telefonních linek

Šetřit hodlá Cameronova vláda doslova všude, kde to jenom bude možné. Řada škrtů se ovšem nabízí sama.

Vládní audit kupříkladu zjistil, že jen na ministerstvech zdravotnictví a práce existuje 573 telefonních linek, které vůbec nejsou využívány veřejností. Na každé tak sedí nejméně jeden státní úředník, který není plně vytížen.

Uzavřena bude řada z 271 kanceláří, na které se v minulosti mohli Britové obracet s dotazy týkajícími se daní. Některé z nich přijímaly od britských občanů v průměru jen jedenáct telefonátů týdně.

Deset milionů liber se v rozpočtu ušetří jen tím, že vládní úředníci nebudou nadále cestovat vlaky první třídy.

Na cestovní náhrady státní administrativy padnou v zemi každoročně tři miliardy liber, z toho 125 milionů spolknou taxíky a 70 milionů cestování vzduchem. Tři sta dvacet milionů liber utratí státní úředníci v Británii za hotely.

Všechny tyto výdaje chce Osborne drasticky seškrtat.

Porodné zmizí

O celkem šest set milionů liber přijdou nejrůznější nevládní organizace. Stovky milionů se ušetří na výdajích za poradenskou činnost, 95 milionů v oblasti počítačových technologií.

První škrty čekají ale také sociální dávky. V srpnu bude zastaveno vyplácení rodinných přídavků pro rodiče dětí starších sedmi let. Porodné bude sníženo z 250 na 50 liber u movitějších a z 500 na 100 liber u méně majetných rodin a od ledna příštího roku bude zcela zrušeno.

Státní pokladna tak letos ušetří na dávkách 320 a příští rok 520 milionů liber.

Stínový ministr financí Darling varuje před příliš drastickými škrty, rekordní deficit však vznikl za labouristické vlády
Stínový ministr financí Darling varuje před příliš drastickými škrty, rekordní deficit však vznikl za labouristické vlády | Foto: Reuters

Opoziční labouristé, za jejichž vlády se rozpočtový deficit vyšplhal k hranici jedenácti procent hrubého domácího produktu, dnes podle očekávání varovali před tím, že příliš rozsáhlé škrty mohou v Británii přibrzdit hospodářský růst.

"Těmito opatřeními mohou být postiženy tísíce a tisíce pracovních míst," upozorňuje stínový ministr financí Alistair Darling. "Dělá mi to veliké, veliké starosti."

Labouristé navíc tvrdí, že řada ohlášených opatření byla součástí jejich vlastní agendy. A to dávno předtím, než 6. května prohráli volby do Dolní sněmovny.

Brity čekají v příštích letech ovšem ještě mnohem drastičtější škrty. A ty dopadnou především na ty méně majetné. Několik tisíc liber, o něž každoročně přijdou nejvyšší státní úřednící včetně ministrů nebudou při snižování deficitu státního rozpočtu hrát vůbec žádnou roli.

 

Právě se děje

Další zprávy