Večerní menu: neporazitelní Rusové. Češi ví, jak na ně

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
23. 5. 2010 17:05
Finále MS Česko-Rusko začíná ve 20:30, Aktuálně.cz chystá online přenos
Vladimír Růžička může být na svůj tým hrdý
Vladimír Růžička může být na svůj tým hrdý | Foto: Reuters

Praha - Nečekaný, ale o to příjemnější hokejový svátek je tady.

Až v půl deváté večer v Kolíně nad Rýnem propukne zápas mezi Českem a Ruskem, začne tím už šestý český pokus v samostatné historii stát se mistry světa v hokeji.

Soupeř, Rusko, se určitě jen nerad bude smiřovat s předáváním poháru někomu jinému. V posledních dvou letech se Rusové stali šampiony a chtějí dovršit ojedinělou jízdu i v roce, kdy po olympiádě jako jediní mají na šampionátu své největší hvězdy. Rusové do této chvíle vyhráli na mistrovství světa 27 vítězných zápasů v řadě a připomínají tak časy legendární sborné - neporazitelného stroje na hokej.

Čtěte také:
Kapitán Rolinek: Jsme obyčejní kluci, žádné hvězdy
Růžička: Byli jsme odhodláni rvát se až do konce
Češi jsou ve finále! Švédsko porazili na nájezdy 3:2
Proč si proboha kouč bral tu pauzu, pláče švédský tisk

Jenže i tehdy, v minulém století, se stroj občas zasekl - například v letech 1976 a 1977, kdy se tehdejší Československo stalo šampiony, v Katovicích (1976) dokonce bez jediné porážky.

Proti Rusku večer stane bojovný tým, v němž pro většinu hráčů bude finále životním utkáním a největším zážitkem kariéry. Ještě nikdy nehráli Vampola, Koukal, Kašpar nebo Kvapil pod takovým tlakem: vědí, že doma je sledují plné bary, některá náměstí a například v hledišti v hale prezident.

"Klukům dávám velké šance, byl bych šťastný, kdyby se to povedlo, ale ve finále se může stát cokoliv," řekl Aktuálně.cz Jiří Šlégr, obránce, který byl u dosud největšího českého úspěchu, zlaté medaile z Nagana. V Německu osobně nebude - kandiduje ve volbách za ČSSD a musí dát přednost vrcholící kampani.

V euforii můžeme porazit každého

"Každý je k poražení. Je to jeden zápas a dá se porazit kdokoliv. Mají silné mužstvo na papíře, ale my jsme v obrovské euforii. Hráči jsou natěšení a už to chceme dotáhnout do vítězného konce. Nemáme co ztratit," odhodlaně říká trenér národního týmu Růžička, který takových bitev, jaká se odehraje večer, svedl už mnoho

Víru ve šťastný konec turnaje neztrácí ani zachránce ze semifinále se Švédskem Karel Rachůnek. "Budeme se je snažit potrápit a něco s tím udělat. Mají na papíru nejlepší tým. Uvidíme, jak to zvládneme."

Jelikož jde již o deváté utkání za čtrnáct dnů, nechávají trenéři před rozhodujícím zápasem mužstvu odlehčenější program, z něhož vypadl dopolední trénink. "Den bude volnější, hráči se půjdou spíš jen projít. Odpoledne si uděláme rozbor zápasu a ten nahoře snad ví, jak to dopadne," nastínil Růžička.

Vokoun si Německo užívá víc než Vídeň

Kromě šestačtyřicetiletého kouče jsou v mužstvu ještě další dva pamětníci posledního zlatého úspěchu z roku 2005: útočník Jaromír Jágr a brankář Tomáš Vokoun.

Fakt, že už jeden titul mistra světa doma má, však zkušenému gólmanovi požitek nekazí. "Je to krása, užívám si to. Třeba víc než v té Vídni," prohlásil Vokoun.

"Ve Vídni to bylo pro mě opravdu těžší. Byli jsme spolu s Kanadou největší favoriti," vysvětluje. "I tady musíte ty puky chytit a udělat rozdíl. Ale jsem starší a užívám si to. Skvělá je i atmosféra v kabině. To se musí zažít, aby člověk věděl, jakou to má sílu," oceňuje soudržnost mužstva.

Pochvaluje si také umění svých spoluhráčů při samostatných nájezdech, které o vítězství českého výběru rozhodly už dvakrát. "Pro mě je to hrozná úleva, když vidím, že dají dvě penalty ze tří," říká Vokoun.

Kdo ví, možná budou nájezdy rozhodovat i dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy