Bitky v Bratislavě. Neonacisté napadli akci homosexuálů

Zahraničí Zahraničí
22. 5. 2010 17:26
Mezi agresory bylo také několik slovenských politiků a političek
Duhový Pride v Bratislavě
Duhový Pride v Bratislavě | Foto: Reuters

* Doplnili jsme informaci o zásahu těžkooděnců, kteří rozehnali neonacisty * Několik odpůrců Duhového Pride utrpělo zranění

Bratislava - Slovenské hlavní město bylo v sobotu dějištěm prudkých bitek mei policií a neonacisty, kteří několikrát zaútočili na účastníky a účastnice hitoricky prvního pochodu gayů a lesbiček v zemi východního souseda. 

Během odpoledne neonacisté vhodili do několikasethlavého davu gayů a lesbiček a jejich příznivců několik granátů se slzným plynem a pokoušeli se účastníky shromáždění napadnout.  

Vyvolali kromě jiného krvavou potyčku se skupinou mladíků, kteří nesli duhovou vlajku - symbolem akce nazvané Duhový Pride. Jeden z napadených mužů skončil se zkrvavenou tváří v rukou lékařů. Podle serveru Aktuálne.sk odcizili útočníci zraněnému fotoaparát.

Policie se pokoušela pochod chránit a neonacisty oddělit, až nakonec později odpoledne tvrdě zasáhla na bratislavském Novém mostě. Při zásahu těžkooděnců utrpělo několik neonacistů zranění.  

Program pochodu musel být kvůli násilí nakonec změněn, organizátoři se rozhodli opustit centrum Bratislavy a do cíle v Petržalce se vydat rychleji, než původně zamýšleli.

"Zjevně nepočítali s takovou situací, i když jsme je na ni upozorňovali," cituje  ČTK zástupce organizátorů akce Romana Kollárika.

Server Aktuálne.sk, který dění sledoval v on line reportáži, uvedl, že na straně agresorů byli i někteří slovenští politici. 

Diskuse slzným plynem

První střety se objevily krátce po jedné hodině odpoledne. Nejprve se asi 50 neonacistů se slovenskými vlajkami pokusilo v davu vyprovokovat účastníky shromáždění a poté mezi lidmi kdosi odpálil první granát se slzným plynem.

"Začátek pochodu musel být odložen, protože se neví, zda policie situaci zvládne," informovala Aktuálně.cz  bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, která se shromáždění účastní.

"Během vystoupení rakouské europoslankyně Ulrike Lunacekové z rakouské strany Zelených hodili neonacisté na pódium i dýmovnici. Pokoušejí se navíc mezi zúčastněnými rozdávat letáky. Lidé je ale ignorují," uvedla Stehlíková.

Politici s agresory

Mezi odpůrci pochodu je podle serveru Aktuálne.sk například členka Ústřední volební komise za Lidovou stranu-Naše slovensko Mária Sýkorová a jeden z volebních kandidátů této strany Michal Lašák. Spolu s dalšími vykřikovali na demonstrující nadávky.

Veejné prohlášení odsuzující život gayů a lesbiček vydal také předseda Slovenské národní strany Ján Slota, který už před mítinkem vzkazoval, že přijde jeho účastníky a účastnice "osobne opľuť".

 

Právě se děje

Další zprávy