Zpráva o zločinnosti v Německu: Češi jsou na 23.místě

ČTK ČTK
18. 5. 2010 17:24
Bavorská policie si nicméně stěžuje na pašování drog z Česka
Foto: Reuters

Berlín -  Německu loni bylo registrováno 4523 Čechů podezřelých ze spáchání trestného činu. V nejlidnatější zemi Evropské unie tak ale tvoří pouhé jedno procento vyšetřovaných cizinců, a v kriminálním žebříčku národů zaujímají 23. příčku.

Vyplývá to z německé policejní kriminální statistiky, kterou dnes zveřejnil německý ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Dohromady bylo loni v Německu 462 378 cizinců podezřelých ze spáchání trestného činu. Nejvíc mezi nimi bylo Turků (102 520) a Poláků (30 094). Na dalších příčkách jsou Itálové, Srbové, Rumuni, Iráčané a Rusové.

Žebříček uzavírají občané Ukrajiny, Rakouska, USA, Makedonie a České republiky. Přes 140 000 podezřelých, což je třetina všech cizinců, je však vedeno v kolonce "ostatní".

Častěji než Češi mívají v Německu problémy se zákonem některé další sousední národy. Francouzi s podílem 1,6 procenta zaujímají 11. příčku, Nizozemci třináctou.

Foto: Aktuálně.cz
  

Češi si poměrně nízký, zhruba jednoprocentní podíl na páchání trestné činnosti v Německu drží dlouhodobě, ačkoli z příhraničních oblastí se občas ozývají stížnosti na údajné zvýšení kriminální činnosti po rozšíření schengenského prostoru.

Statisticky však lze v pohraničí doložit z celoněmeckých údajů nárůst trestné činnosti jen u krádeží automobilů. Policie ale nerozvádí, kdo se na tomto druhu trestné činnosti podílí.

Policie v největší německé zemi Bavorsku letos v březnu informovala, že Češi mají v tomto rozsáhlém regionu nelichotivé první místo v podílu cizích státních příslušníků na pašování drog do Bavorska. Kvůli němu bylo loni u sousedů vyšetřováno 308 Čechů - nejvíce ze všech cizinců.

Celkově německá policie loni zaznamenala zhruba jednoprocentní pokles počtu trestných činů na 6,05 milionu. Objasněno bylo 55,6 procenta případů.

Městy s nejčastějším výskytem kriminality v přepočtu na rozlohu města jsou v Německu Frankfurt nad Mohanem, Hannover, Berlín a Brémy.

 

Právě se děje

Další zprávy