Fico pohrozil slovenským Maďarům ztrátou občanství

Zahraničí Zahraničí, Aktuálne.sk
13. 5. 2010 11:06
Bratislava odmítá plán Budapešti na dvojí občanství pro Maďary, žijící na Slovensku

Bratislava/Budapešť -  Vztahy Slovenska a Maďarska se od volebního vítězství strany Fidesz v maďarských dubnových volbách podle očekávání vyhrocují.

Snaha maďarské vlády o rychlé přijetí zákona o dvojitém občanství vyvolala dnes prudkou reakci slovenského premiéra Roberta Fica.

Prohlásil, že pokud Maďaři žijící na Slovensku získají maďarské občanství, mohou tím ztratit občanství slovenské.

"Varujem pred prijatím tohto zákona. Znamená aj zvýšenie bezpečnostného rizika. Je to jednostranný akt Maďarskej republiky, ktorý sa dotkne 500-tisíc občanov Slovenskej republiky," uvedl Fico.

Robert Fico s Barackem Obamou v Praze.
Robert Fico s Barackem Obamou v Praze. | Foto: Reuters

Jako příklad uvedl Českou republiku, která neuznává dvojí občanství.

Podle něj se potvrdilo, že vítězství strany Fidesz a nástup vlády premiéra Viktora Orbána zhorší vztahy mezi Bratislavou a Budapeští.

Už včera ministr zahraničí Miroslav Lajčák odvolal slovenského velvyslance z Budapešti na konzultace. To je obvyklý diplomatický tah, kterým se dává najevo protest proti krokům země, ve které velvyslanec působí.

"Fidesz sa nevzdal inštitucionalizácie Maďarov v Karpatskej kotline. Chcú oslabiť identitu maďarskej menšiny so Slovenskou republikou. Ak bude prijatý bez konzultácie, vyhlásime ho za bezpečnostné riziko voči našej republike," řekl Fico.

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. | Foto: Reuters

Strana Fidesz vyhrála v dubnu parlamentní volby bezprecedentně drtivým způsobem. Získala v parlamentu ústavní dvoutřetinovou většinu poté, co Maďaři zcela zavrhli Socialistickou stranu, kterou většina z nich považuje za viníka hluboké hospodářské krize země. Socialisté získali jen patnáct procent hlasů.

Fidesz má v programu ochranu zájmů maďarských menšin v okolních zemích.

Slovensko-maďarské vztahy zatížily v posledních letech spory o slovenský jazykový zákon, zásah slovenské policie proti maďarským fotbalových fanouškům, diplomatický incident s odmítnutou návštěvou maďarského prezidenta v Komárnu loni 21.srpna a také házení zápalných lahví na slovenskou ambasádu a kulturní středisko v Budapešti.

 

Právě se děje

Další zprávy