Výstava odkrývá zamlčované trauma: prostituci v lágrech

Monika Horáková
16. 5. 2010 21:47
Výstava v německém Bielefeldu se zabývá souvislostí mezi válečnými konflikty a sexuálním násilím
Foto: Reuters

Bielefeld - Nucená prostituce v koncentračních táborech - téma, o němž se mluví jen obtížně. I přesto se objevily ženy, které byly schopné své vzpomínky zprostředkovat. O dosud spíše zamlčovaném tématu pojednává výstava otevřená do 20. června v německém Bielefeldu.

"Těsně po skončení války se o nucené prostituci v německých koncentračních táborech nemluvilo vůbec. Přímí zúčastnění mlčeli ze dvou důvodů: zaprvé ze studu a zřejmě i proto, aby neoslabili společenské uznání, kterého se jim jako bývalým politickým vězňům dostávalo," píše německý server Emma.de.

Himmlerovo nařízení

Rozkaz ke zřízení táborových nevěstinců vydal počátkem 40. let 20. století Heinrich Himmler.

Nevěstince se zřizovaly ve zvláštních blocích. Navštěvovali je vedoucí táborů, ale i vězni, kteří dostali do nevěstince propustku. Ženy, které v nevěstincích pracovaly, byly zčásti prostitutky již z předválečné doby, ale také ženy, které s prostitucí neměly dosud nic společného.

K druhým jmenovaným patřila i paní Margaretha W., která byla vybrána pro nevěstinec v koncentračním táboře Buchenwald: "První tři týdny jsem měla volno, protože jsem byla vyhublá na kost. Jakmile jsem trochu přibrala, musela jsem se do práce v nevěstinci zapojit. Každý den k večeru za mnou přišlo během dvou hodin osm mužů."

Pomník v bosenském Mostaru
Pomník v bosenském Mostaru | Foto: Zdeněk Mihalco

Sexuální násilí v německých koncentračních táborech však není jediným motivem výstavy. "Cílem je poukázat na obecnou souvislost mezi sexuálním násilím a válečnými konflikty," uvádí autorský tým na svých webových stránkách.

"Během válečných konfliktů jsou narušeny společenské normy, které v dobách míru udávají mantinely našemu chování. Během válečných konfliktů nedochází pouze k vraždám, ale i k sexuálnímu násilí," řekl k tomu Aktuálně.cz Lukáš Sedláček z Katedry psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. "Postižené ženy, které jsou postiženy především, si nesou trauma po zbytek svého života."

Krutost 2.světové i Jugoslávie

V rámci doprovodného programu ojedinělé expozice se bude v Bielefeldu hovořit nejen o krutostech nacismu, ale také o válce mnohem bližší - konfliktu v bývalé Jugoslávii.

Jak v posledních letech upozornila evropská média včetně našeho deníku, tisíce žen a dívek, které byly během válek v letech 1992-1995 znásilněny, nebyly doposud vládou Bosny a Hercegoviny nijak odškodněny.

Řada žen a dívek byla násilím držena ve vězeňských táborech, v hotelích i soukromých domech. Některé brutální zacházení nepřežily.

V centru pozornosti v Bielefeldu ovšem nemá být pouze Evropa. Pořadatelé budou promítat například i jihokorejský dokumentární film "63 Years On" z roku 2008.

Snímek pojednává o období 1937-45, během nějž příslušníci japonské armády donutili k prostituci na 200 tisíc žen z obsazených zemí. K popisu otřesných zážitků se ve filmu odhodlala pětice pamětnic: Korejka, Číňanka, Holanďanka a dvě ženy z Filipín.

 

Právě se děje

Další zprávy