Místo smrti prezidenta je hitem polských cestovek

Zahraničí Zahraničí
10. 5. 2010 20:40
U letiště ve Smolensku má vzniknout pomník připomínající tragédii

Moskva - Maršálek Sejmu Bronislav Komorowski v neděli navštívil Katyni. Řekl, že tak chce symbolicky dokončit cestu Lecha Kaczyńského, jehož letoun se 10. dubna zřítil v mlze u letiště v nedalekém Smolensku.

Komorowski se zastavil také na místě tragédie. Na tiskové konferenci tam prohlásil, že je v zájmu všech, aby místo nehody bylo dobře zabezpečeno a hlídáno.

Někteří Poláci tvrdí, že ruská ostraha prostor, kam se letoun zřítil, hlídá velmi laxně a pro nikoho není problém tam vstoupit. Místní lidé prý sbírají kusy šatů a drobné úlomky letadla do tašek a pak je polským návštěvníkům prodávají jako suvenýry.

Ruská strana ale tvrdí, že místo je zabezpečeno dobře a nikdo na ně nesmí. Policie tam zřídila provizorní služebnu.

Dmitrij Medveděv předává v Kremlu Bronislawu Komorowskému nové materiály o masakru v Katyni.
Dmitrij Medveděv předává v Kremlu Bronislawu Komorowskému nové materiály o masakru v Katyni. | Foto: Reuters

Smolensk se pro Poláky stal poutním místem. Polské cestovní kanceláře operativně zařadily toto město na rusko-běloruské hranici do svých nabídek. Zájem je velký.

Mezi oběma zeměmi už také začala jednání o vybudování pomníků obětem poblíž místa katastrofy.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv předal Komorowskému o víkendu další svazek odtajněných materiálů, týkajících se vraždy více než 20 tisíc polských důstojníků v Katyni v roce 1940.

Podle polské tiskové agentury PAP jde o vyšetřovací spis ruské vojenské prokuratury, která se zabývala událostmi v Katyni v letech 1990 až 2004.

Moskva poprvé přiznala vinu Sovětského svazu za masakr až v roce 1990. Do té doby trvala na tom, že zločin spáchali nacisté.

Komorowski se jako maršálek Sejmu (tedy předseda dolní komory parlamentu) stal po smrti Kaczyńského dočasnou hlavou státu. Zároveň ale kandiduje na prezidenta v předčasných volbách 20. června.

Podle dosavadních průzkumů má šanci zvítězit už v prvním kole, má značný náskok před Jaroslavem Kaczyńským, bratrem zesnulého prezidenta.

Agentura ARC přisoudila v průzkumu Komorowskému 56 procent hlasů, zatímco Kaczyńskému jen 29 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy