Pátrací tým objevil černé skříňky airbusu Air France

Zahraničí Zahraničí
6. 5. 2010 9:34
Stroj se zřítil loni 1.června, zemřelo 228 lidí

Paříž - Záhada pádu letadla Air France do Atlantského oceánu loni 1. června bude možná přece jen objasněna.

Po nedávno obnoveném pátraní prohlásili vyšetřovatelé, že už asi zhruba vědí, kde se nacházejí na dně oceánu černé skříňky. Podle ministerstva dopravy byly skříňky přibližně lokalizovány, což ale prý neznamená, že je pátrací týmy skutečně vyzvednou.

Skříňky, které obsahují záznamy hovorů v pilotní kabině, leží ve velké hloubce. O jejich lokalizaci usilovala dvě speciální plavidla, které disponují také miniponorkami.

Podle původních informací ležely skříňky v hloubce čtyř kilometrů.

"Musíme teprve zjistit, jestli je skutečně budeme moci vyzvednout. Je třeba také přesněji určit, jak hluboko jsou," řekl dnes rádiu Info mluvčí francouzské vlády Luc Chatel.

Airbus se zřítil za letu z Ria de Janeira do Paříže, na palubě bylo 228 lidí. Stroj se zřítil poblíž brazilského ostrova Fernando de Noronha.

Nejvíce cestujících bylo z Francie - dvaasedmdesát. Na palubě byli také tři Slováci.

 

Zpočátku bylo nejčastěji zmiňovaným vysvětlením nehody je, že blesk vyřadil elektrické a další systémy letounu, který se následně stal neovladatelným.

Trosky letadla Air France vylovené z moře.
Trosky letadla Air France vylovené z moře. | Foto: Reuters

Odborníci nicméně dodávají, že bez prozkoumání záznamu z černých skříněk jsou jakékoliv závěry jen spekulacemi.

Francouzský Úřad vyšetřování a analýz civilního letectví uvádí, že jedním z důvodů pádu letadla mohou být rozdílné informace o letové rychlosti poskytované takzvanými Pitotovými trubicemi.

Evropské i americké letecké úřady už nařídily, aby aerolinky používající airbusy se senzory firmy Thales tyto výrobky nahradily.

Fracnouzští vyšetřovatelé zatím vědí, že v kabině letadla nedošlo před nehodou ke snížení tlaku a že z boxů nad hlavami cestujících nevypadly kyslíkové masky.

 

Všechny nalezené plovací vesty byly nepoužité. To znamená, že cestující nevěděli, že letadlo padá do oceánu.

Air France po nehodě oznámila, že pozůstalé odškodní prostřednictvím svých pojišťoven v hodnotě v přepočtu asi 2,5 milionu korun za každého mrtvého. Nikoli ale proto, že přiznává vinu, ale jako projev soucitu.

V moři našli záchranáři ostatky jen asi 50 obětí a zhruba tisíc kusů roztříštěného letadla.

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy